Izvor: B92, 16.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novicki razgovarao s Rugovom i Dacijem

Priština -- Institucije na Kosovu treba više da se više usmere na poštovanje ljudskih prava, na bezbednost i funkcionisanje pravnog sistema, zaključeno je u susretima koje je s liderima Pokrajine imao ombudsman za Kosovo Mark Novicki. On je s predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom i predsednikom Parlamenta Nedžatom Dacijem odvojeno razgovarao o opštoj situaciji na Kosovu i prenošenju nadležnosti ombudsmana na kosovske institucije. "Razgovorali smo o perspektivama za 2003. i ulozi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << institucije ombusmana. Rugova i ja smo se složili da je saradnja kosovskih institucija veoma važna za demokratiju i budućnost Kosova", izjavio je Novicki. Prema njegovim rečima, Rugova je u potpunosti podržao funkciju ombudsmana i obećao bolju saradnju kosovskih institucija. Novicki je rekao da je vladavina prava jedan od najvećih problema na Kosovu. Prema njegovim rečima, suviše počinilaca najtežih zločina ostaje nekažnjeno. Povratak raseljenih lica veoma je komplikovan problem, ocenio je Novicki.

Prilikom susreta s Dacijem, Novicki je izrazio nezadovoljstvo stepenom poštovanja ljudskih prava na Kosovu. Povodom prenošenja institucije ombudsmana na lokalne kosovske vlasti, Daci je izjavio da organizovanje života na Kosovu "treba da pripada Kosovarima".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.