Izvor: B92, 26.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi stari guverner NBS

Beograd -- Radovan Jelašić ostaje guverner Narodne banke Srbije nakon što su za njega glasali poslanici u Skupštini Srbije.

Radovana Jelašića su, na predlog poslaničke grupe G17 plus, na petogodišnji mandat guvernera izabrali poslanici vladajuće koalicije i partija manjina, dok je 19 poslanika bilo protiv, a jedan nije glasao. Jelašić nije prisustvovao današnjoj sednici. Od donošenja Ustavnog zakona, koji propisuje izbor novog guvernera, prošlo je 10 meseci.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Sam guverner nije prisustvovao ni raspravi ni glasanju. Šefica poslaničkog kluba G17 plus Suzana Grubješić kaže za B92 da će Jelašić opoziciji sve odgovore na pitanja koja imaju dati kada se bude raspravljalo o izmenama Zakona o Narodnoj banci.

"Što se Jelašića tiče, sigurna sam, baš kao što su i svi građani Srbije sigurni, da će nastaviti dobro da radi, da čuva stabilnost dinara, nisku inflaciju i sve ono što spada u domen poslova Narodne banke", kaže ona.

Međutim, tokom prepodneva u Skupštini je vladala sasvim drugačija atmosfera. Nezvanično se moglo čuti da Demokratska stranka nije saglasna sa Jelašićevim izborom.

Tako je objašnjavan tok sednice na kojoj se danas prepodne raspravljalo o svemu, osim o guverneru.

Izvori B92 iz vladajuće koalicije tvrde da je cilj bio da se glasanje ostavi za naredne dane kada u Skupštini neće biti dovoljno poslanika da obezbede neophodnu većinu.

Takođe se moglo čuti i da je takva vrsta uslovljavanja u direktnoj vezi sa pregovorima o podeli mesta u upravnim odborima u javnim preduzećima, u okviru vladajuće koalicije.

Suzana Grubješić takve tvrdnje negira. "Ne, nikakvih uslovljavanja ni kalkulacija u okviru vladajuće koalicije nije bilo, bilo je malo nervoze da li će biti dovoljno poslanika, zato što su neki na službenim putevima. Ali, na kraju, sve je ispalo dobro. Na kraju krajeva, to se samo i računa", kaže ona.

Konačan rezultat pokazao je da iza Jelašićevog izbora stoje DS, DSS, G17 plus, poslanici mađarskih partija i poslanik Roma Srđan Šajn. Protiv su bili LDP, SPS i poslanici vojvođanskih partija, dok radikali nisu prisustvovali glasanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.