Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi saziv Skupštine: Osamnaest stranaka

BEOGRAD - U novom sazivu Skupštine Srbije poslanike će imati ukupno 18 partija i pokreta koji će nastupati samostalno, u koalicijama, na zajedničkim ili manjinskim listama.

U parlament su samostalno ušli poslanici Srpske radikalne stranke i Liberalno-demokratske partije (LDP), dok su u koaliciji ušle Demokratska stranka, G17 plus, Srpski pokret obnove, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Sandžačka demokratska partija.

Zajedno su se u parlamentu našle Demokratska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stranka Srbije i Nova Srbija, dok su Partija ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvena Srbija ušle u Skupštinu sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS).

Osim toga, na listi manjinskih stranaka u budućoj Skupštini Srbije naći će se i poslanici Mađarske koalicije, Bošnjačke liste za evropski Sandžak i Koalicije Albanaca Preševske doline.

Na listi SPS-a nalazi se i predstavnik Pokreta veterana Srbije, dok se na listi LDP-a nalaze predstavnici Demohrišćanske stranke Srbije i Socijaldemokratske unije.

Stranke daju mandate do 10 dana nakon konačnih rezultata

Stranke i koalicije koje su osvojile poslanička mesta u novom sazivu Skupštine Srbije treba najkasnije u roku od deset dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora da odluče kojim će kandidatima sa izborne liste dodeliti mandate.

Stranke i koalicije treba da dostave Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) podatke o tome kojim kandidatima sa izborne liste se dodeljuju dobijeni poslanički mandati, u skladu sa Zakonom o isboru narodnih poslanika.

Zakon ne obavezuje da poslanički mandati budu dodeljivani kandidatima po redosledu na izbornoj listi, niti da među novim poslaničima bude 30 odsto žena, što je, međutim, uslov za predaju izborne liste.

Ako podnosilac izborne liste ne dostavi podatke u roku od deset dana, RIK ga pismeno obaveštava da je dužan da to ucini u naknadnom roku od pet dana, uz upozorenje na posledice ako to ne učini.

U tom slučaju, RIK će, posebnim rešenjem, sve dobijene mandate sa te izborne liste dodeliti kandidatima sa liste prema njihovom redosledu na listi.

RIK treba da objavi konačne rezultate izbora do četvrtka u 20 časova, posle čega počinje da teče rok od 30 dana za konstituisanje novog saziva parlamemta. Nova skupština je konstituisana verifikacijom najmanje dve trećine mandata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.