Novi proces za bombardovanje RTS-a?

Izvor: B92, 24.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi proces za bombardovanje RTS-a?

Bombardovana zgrada RTS-a

Beograd -- Ministar odbrane sastao se s porodicama radnika RTS-a poginulih tokom bombardovanja, najavljujući moguću obnovu procesa.

Ministarstvo odbrane predložilo je da se obnovi sudski proces, kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi sa pogibijom 16 radnika Radio-televizije Srbije tokom NATO-bombardovanja. Ovo je predloženo na sastaku delegacije Ministarstva odbrane s ministrom Draganom Šutanovcem na čelu sa porodicama poginulih. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da postoje indicije da određeni dokazi nisu izvedeni pred sud i da pojedini svedoci nisu rekli potpunu istinu jer su imali obavezu da čuvaju vojne tajne.

"Sve što bude inicirano od strane porodica mi ćemo podržati. Posotoje indicije da je sud neke stvari izostavio. Nemamo želju da bilo šta prikrivamo. Danas je ceo vojni vrh bio na sastanku dajemo maksimalnu ozbiljnost ovom slučaju", kazao je Šutanovac.

Šutanovac je dodao da će Ministarstvo odbrane učiniti sve što je potrebno da pomogne otkrivanju pune istine o pogibiji 16 radnika RTS-a 23. aprila 1999. godine.

Kao prvi korak, dogovoreno je da pravni zastupnik porodica kontaktira sa sekretarom Ministarstva odbrane.

Šutanovac je obećao je da će, ukoliko je potrebno, Ministarstvo skinuti oznaku tajnosti sa dokumenata koji u postupku budu zatraženi i osloboditi čuvanja tajne lica koja budu pozvana kao svedoci.

Članovi porodica poginulih radnika RTS-a nadaju se da se ovo odnosi i na dokumenta za koja pojedine nevladine organizacije tvrde da su sakriveni od javnosti, a koji dokazuju da je bilo poznato da će zgrada RTS-a biti bombardovana.

"Transkript je ostao nerešiv problem. I mi ćemo na sudu tražiti dokaze za to, a ako se otvore sva dokumenta koja postoje onda će se naravno otvoriti i to pitanje i doći do dokaza", rekla je za B92 Žanka Stojanović, majka jednog od radnika RTS poginulih u NATO bombardovanju.

U bombardovanju zgrade RTS-a, 23. aprila 1999. godine, poginulo je 16 osoba.

U vezi sa ovim događajem na izdržavanju zatvorske kazne nalazi se samo tadašnji direktor RTS-a Dragoljub Milanović.

On je 2002. godine osuđen na 10 godina zatvora jer nije poštovao naređenje Savezne vlade i ljude i tehniku iselio iz zgrada RTS-a u Aberdarevoj i Hilandarskoj ulici na sigurnije položaje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.