Izvor: Blic, 24.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi pregovori bez Rusije

Ambasadori država članica Saveta bezbednosti UN nisu uspeli da pronađu zajednički jezik o novom predlogu rezolucije o Kosovu, a ruski ambasador Vitalij Čurkin je saopštio da njegova zemlja neće učestvovati u novim konsultacijama o američko-evropskom predlogu koje će biti održane sutra.

Priština bez jasnog odgovora

Kosovski zvaničnici još uvek nemaju jasan stav oko predloga ministara inostranih poslova EU za nove pregovore u Briselu, piše jučerašnji "Koha >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ditore". Ovaj list navodi da politički lideri Kosova niti potvrđuju niti demantuju da će prihvatiti nove pregovore ako im to traži međunarodna zajednica.

"Naravno da ćemo u Brisel ići za diplomatske sastanke kao što smo i ranije radili, zato što moramo integrisati Kosovo u strukture EU i NATO, ali što se tiče političkog statusa - sve je završeno", rekao je predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači, koji je i član pregovaračkog tima Prištine.

"Ne treba da imamo iluzije da nas ovaj predlog rezolucije dovodi bliže rešenju problema", rekao je Čurkin novinarima posle konsultacija u sedištu UN o novom predlogu rezolucije, koji su podnele SAD i nekoliko zemalja EU. Glavne ruske zamerke, kako je naveo ruski ambasador, odnose se na "automatizam" prihvatanja plana Martija Ahtisarija nakon predloženih 120 dana dodatnih pregovora Beograda i Prištine, ograničavanje vremena za te razgovore i činjenica da se pregovarački proces unapred osuđuje na neuspeh. Belgijski ambasador pri UN Johan Verbeke, međutim, nije se složio sa ruskim primedbama, tvrdeći da će posle 120 dana pregovora biti ocenjen njihov tok "kako bi se videlo da li rezultati predstavljaju napredak u odnosu na rešenja koja je predložio Ahtisari".

Ambasadorka Velike Britanije Karen Pirs pozvala je, istovremeno, Beograd da ponudi "realna rešenja" navodeći da su "svi razumni predlozi dobrodošli", ali da se Srbija "mora pomiriti s gubitkom Kosova kako bi ubrzano krenula ka evropskim integracijama".

Niko od ambasadora, međutim, nije želeo da komentariše kojom će se brzinom dalje kretati proces rešavanja statusa Kosova u Savetu bezbednosti UN, kao ni da li neki bitniji napredak treba očekivati posle susreta predsednika SAD i Rusije, Džordža Buša i Vladimira Putina 1. jula u američkoj državi Mejn.

"Pretpostavljam da će diskutovati o ovom problemu", rekao je Čurkin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.