Izvor: B92, 18.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi predlog o decentralizaciji

Priština, Orahovac -- Kancelarije Martija Ahtisarija u utorak pregovaračkom timu Prištine predala novi predlog o decentralizaciji.

Kako je javila Radio-televizija Kosova, koja je imala uvod u predlog, nije dat tačan broj novih opština sa srpskom većinom, ali je ostavljena mogućnosti povećanja njihovog broja. Prema RTK, osnovna novina je predlog za ograničenje prava centralnih institucija da suspenduju odluke opštinskih skupština.

Danas su mediji javili da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predlog Ahtisarija zahteva i obezbeđenje 20 rezervisanih mesta za poslanike manjina u skupštini Kosova, kao što je sada predviđeno Ustavnim okvirom Kosova.

Institucije Kosova su, prema tim medijima, spremne da za manjine, posebno srpsku, obezbede najviše mehanizme zaštite nacionalnih interesa u odlučivanju u Skupštini Kosova, koji su obezbeđeni i u Ohridskom sporazumu iz 2001, kojim su okončani sukobi u Makedoniji.

Marti Ahtisari će, kako je rečeno Beti, boraviti na Kosovu od utorka do petka i tokom posete će razgovarati o decentralizaciji i pravima zajednica.

Riker: Ima prostora za kompromis

Novi šef UNMIK-a Joakim Riker ocenio je da u pregovorima o decentralizaciji vlasti na Kosovu ima prostora za kompromis i da stavovi dve strane nisu baš toliko udaljeni. "Naravno da je na Ahtisariju i njegovoj kancelariji da vode pregovore o tome, ali sa moje tačke gledišta mislim da ima prostora za kompromis kada je reč o programu decentralizacije", rekao je Riker. Nemački diplomata očekuje da će u tom procesu biti postignut dogovor o dodatnim ovlašćenjima za neke nove opštine i novim granicama opština.

Srbi iz Velike Hoče odbili razgovor s Čekuom

Premijer Kosova Agim Čeku posetio je danas opštinu Orahovac, a iako je jedan od ciljeva posete bio podsticaj integraciji tamošnje srpske zajednice, Srbi iz Velike Hoče odbili su da se s njim sastanu. "To me nije iznenadilo, ali, ako se posmatra situcija u kojoj se trenutno nalaze Srbi, a njima se manipuliše i diriguje sa strane, to nije ništa novo", rekao je Čeku u Orahovcu. "Ubeđen sam da oni žele da čuju svog premijera i iznesu probleme s kojima se sreću. Mi smo ovde da pokažemo dobru volju", rekao je Čeku i ocenio da je sloboda kretanja zadovoljavajuća, ali da Srbi misle da nisu slobodni i da se ne mogu slobodno kretati jer im je to neko rekao.

Čeku je Orahovac posetio sa odlazećim komandantom Kfora, italijanskim generalom Đuzepeom Valotom, kako bi se, kao i u ostalim opštinama na Kosovu, upoznao s radom opštinskih organa, bezbednosnom situacijom i radom na integraciji manjinskih, pre svega srpske zajednice.

Zvanicnici opštine Orahovac rekli su da incidenata na međuetničkoj osnovi odavno nije bilo i da je na tom planu učinjeno dosta pozitivnih stvari. Čeku je rekao da je cilj posete da podstakne rad na integraciji Srba, ali da je srpska zajednica na Kosovu danas u velikoj konfuziji jer se njom upravlja iz Beograda. "Srbi strahuju šta će se desiti po određivanju statusa Kosova. Želimo da im razbijemo te dileme i garantujemo da je nezavisnost Kosova i u njihovom interesu jer će sigurno živeti bolje nego sada", poručio je on.

Amerikanci se sele iz Kosovske Mitrovice?

Policajci UNMIK-a iz SAD, koji žive u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu, dobili su naređenje da promene mesto stanovanja, javlja radio KiM. Petnaestak policajaca koji su privatno stanovali u tom delu trebalo bi da se isele južno od Ibra. Ako to ne urade, mogu ostati bez posla i vratiti se u SAD. Kako radio nezvanično saznaje, 30.septembar je rok do kog bi policajci trebalo da se isele, ali odluka ne važi za opštine Leposavić, Zubin Potok i Lešak, na krajnjem severu Kosova.

Šef Odeljenja UNMIK-policije za informisanje Tomas Li u izjavi za radio KoM nije mogao da potvrdi, ali ni da demantuje tu informaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.