Izvor: B92, 14.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi predlog Visokog saveta

Beograd -- Kako B92 saznaje iz izvora bliskih Visokom savetu pravosuđa, to telo ponovo je napravilo kontroverzan predlog.

Odbor za pravosuđe Skupštine Srbije razmatrao je predlog Visokog saveta pravosuđa da opštinski tužilac iz Jagodine Milovan Božović bude postavljen na mesto okružnog tužioca u Beogradu. Demokratska stranka osporila je tu kandidaturu jer je Božović bio suspendovan zbog nesavesnog rada.

Međutim, ministar pravde Zoran Stojković kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je suspenzija bila izrečena bez razloga, a da je Božović bio udaljen s posla po nečijem nalogu. U januaru ove godine Republičkog tužilaštvo ukinulo je tu suspenziju i Milovan Božović je vraćen na mesto opštinskog tužioca u Jagodini.

Boško Ristić, poslanik DS-a tvrdi da je Milovan Božović čovek vrlo sporne biografije. Bio je suspendovan zbog nesavesnog rada, protiv njega se vodi postupak zbog nelegalnog posedovanja oružja, uz to je i pred penzijom. Ristić kaže i da je iznenađujuća brzina kojom je Božovićeva kandidatura stigla u Skupštinu, s obziorm na to da ga je Visoki savet pravosuđa tek juče predložio za mesto beogradskog okružnog tužioca.

"Konstatovano je da je njemu nađeno nelegalno oružje u kući i o tome postoji i potvrda policije o oduzimanju. Naveli ste da je suspendovan zato što je pokrenut postupak, dokažite da je on stavljen pod suspenziju upravo zbog toga što je pokrenut taj postupak. To je vaša insinuacija ili vaš doživljaj tih činjenica. On ovde dolazi s određenim zadatkom, to je očigledno da se favorizuje jer ima očigledan zadatak da za nekoliko meseci nešto treba da uradi. Šta, ja to ne znam jer ne mogu da uđem nekome u glavu", rekao je Ristić na sednici Odbora.

Ministar pravde Zoran Stojković pak, tvrdi da je reč o čoveku koji je ceo život proveo u pravosuđu, a da je bio suspendovan jer je optužio jednog moćnog čoveka u Jagodini, koga je kasnije i sud proglasio krivim. Uz to, Božović je prema oceni Visokog saveta pravosuđa čovek koji može da poboljša sadašnju situaciju u Okružnom tužilaštvu u Beogradu, kaže ministar Stojković: "Četiri puta je raspisivan konkurs. Mi nismo imali čoveka koji je smeo da se javi u Beograd zbog onoga što je učinjeno u Okružnom tužilaštvu u Beogradu. Nema ljudi da se jave, nema ni jednog zamenika, eto to je stanje u Okružnom tužilaštvu u Beogradu i mora da dođe čovek sa strane da se jednom nešto uradi da to tužilaštvo postane tužilaštvo."

Kako saznaje B92, Republički javni tužilac je 2003. pokrenuo postupak za razrešenje Milovana Božovića s mesta opštinskog tužioca u Jagodini, zbog nesavesnog i nestručnog obavljanja dužnosti, dok je godinu dana kasnije, još jednim rešenjem on udaljen s dužnosti. Tužilaštvo u Ćupriji protiv Božovića vodi istragu zbog neovlašćenog držanje oružja i izazivanje opšte opasnosti, a tužilaštvo u Kragujevcu krivični postupak zbog klevete.

DSS i DS osporili su kandidaturu funkcionera Socijalističke partije Srbije, Ratka Zečevića, za zamenika okružnog tužioca u Kuršumliji. Podsetimo da je Zečević kao nekadašnji prvi čovek Topličkog okruga i predsednik SPS-a u Prokuplju, 1999, za vreme mitinga Saveza za promene pucao sa prozora lokalnog sedišta socijalista.

Ministar Stojković kaže da je Odbor za pravosuđe odgovoran što na vreme Visokom savetu pravosuđa nije dostavio primedbe na Zečevićevu kandidaturu. "Ja ne znam šta je poznato od ranije, pre osam, devet ili deset godina, da li vi znate? Ja ne znam. Vi imate u svesti da je to 1999, javljaju vam se podaci? Ja ga nemam. Kada sam video u novinama, shvatio sam o kom slučaju se radi, ali kad dobijete papir, na njemu stoji sve dobro", kazao je Stojković.

Poslanici Skupštine Srbije izjasniće se o kandidatima za tužioce na sutrašnjoj sednici.

"Politička trgovina"

Pokret "5. oktobar" ocenjuje da je poslednji predlog Visokog saveta pravosuđa rezultat političke trgovine po principima podobnosti i poslušnosti. "Predlog Saveta pravosuđa ne iznenađuje jer je poznato da je predsednik SPS-a u Jagodini Goran Jovović pomoćnik ministra pravde Zorana Stojkovića. Republički javni tužilac Siniša Simić je 2002. pokrenuo postupak Božovićevog razrešenja sa mesta okružnog javnog tužioca u Jagodini zbog nestručnog i nesavesnog rada. Božović je tada suspendovan, a protiv njega je pokrenut disciplinski postupak. Nova vlast je ukinula suspenziju, vratila ga na mesto Opštinskog javnog tužioca, iako disciplinski postupak protiv njega nikada nije okončan, a sada ga je predložila za okružnog tužioca u Beogradu", navodi "5. oktobar", prenosi Fonet.

U saopštenju se podseća da je Božović inicirao postupak protiv novinara RTV Nemanja iz Ćuprije zbog vređanja lika i dela Slobodana Miloševića, optužujući ga za krivično delo povrede ugleda Jugoslavije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.