Novi pasoši od kraja maja?

Izvor: B92, 03.Apr.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi pasoši od kraja maja?

Beograd -- Nakon što je 1. marta probijen rok kada je trebalo da počne izdavanje novih pasoša, u Vladi poručuju da izdavanje počinje krajem maja.

Krajnji rok za zamenu postojećih pasoša sa oznakama Jugoslavije za sada je i dalje 31. decembar ove godine, a u MUP-u, koji je zadužen za izradu novih pasoša, nije bilo moguće potvrditi početak izdavanja. Prema najavi Božidara Đelića, izrada novih pasoša poćeće krajem maja, a s njom se kasni zbog tehničkih problema u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << MUP-u i raspuštanja skupštine koja nije stigla da usvoji potrebne akte.

Dvesta četvoro istaknutih građana Srbije, koje će odabrati poseban vladin žiri, početkom maja će postati prvi nosioci prvog biometrijskog pasoša Srbije, a novu ispravu će među prvima dobiti i 400 najzaslužnijih sportista.

"Mi radimo veoma aktivno da se taj kompleksni posao uradi što pre, i očekujem izdavanje za sve naše građane krajem maja” kaže potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. "Činjenica da je raspuštena skupština donosi jednu komplikaciju, a to je da smo u Zakonu o administrativnim taksama smo značajno smanjili iznos koji trebaju da plaćaju građani, te ćemo, u novom sazivu skupštine, odmah dati da se izglasa ta izmena, i da se primeni ono što je obećano - da pasoš košta 25 evra, i ni dinar više ili manje."

U MUP-u Srbije danas nije bilo moguće dobiti informaciju da li će ta služba rešiti tehničke probleme do kraja maja i početi da izdaje nove pasoše.

Potpredsednik Đelić najavio je da će mu evropski komesar za proširenje Oli Ren sredinom aprila predati konačnu listu zahteva koje Srbija treba da ispuni da bi ušla na belu šengen listu, i napomenuo da su novi pasoši jedna od najvažnijih stavki.

"Mogu samo sa zadovoljstvom da konstatujem da su Slovenija i Francuska se založili da vize kroz koju nedelju budu besplatne”, nastavlja Đelić. "To je prvi korak, 35 evra manje za vize, a posle dobijanja ovih uslova, aj sam uveren da ćemo dobiti beli šengen do kraja godine."

Pasoš Srbije biće u carskoj crvenoj boji, nijansi između crvene i bordo, a na prednjoj korici imaće utisnut grb Srbije i tekst ispisan ćirilicom, bez napisa na nekom od stranih jezika. Novu putnu ispravu izdavaće policijske uprave ili policijske stanice MUP-a na čijem području je prebivalište, odnosno boravište lica koje podnosi zahtev za izdavanje, sa rokom važenja od 10 godina. Stari pasoši sa oznakama SR Jugoslavije važiće do kraja 2008. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.