Izvor: B92, 30.Mar.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novi okvir za bezbednost"

Vašington -- Stabilnost balkanskog regiona i dalje je daleko, na šta opominje poslednji talas nasilja na Kosovu, izjavio je šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel otvarajući Konferenciju "Novi okvir za bezbednost", koja je u ponedeljak održana u Vašingtonu. "Proces stabilizacije Balkana neće biti okončan sve dok se sve države regiona ne budu priključile evroatlanskim strukturama", ocenio je Rupel i istakao da će Slovenija, kao članica Evropske unije, nastaviti da promoviše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članstvo balkanskih zemalja u EU i NATO, prenosi "Glas Amerike". Rupel je rekao da je budućnost Kosova najkompleksnije pitanje, da je problem konačnog statusa Kosova zasenio dijalog Beograda i Prištine i da bi prioritet međunarodne zajednice trebalo da bude očuvanje multietničkog karaktera Pokrajine.

Rupel je rekao i da će 2006. biti značajna i za odnose Beograda i Podgorice, ističući kako međunarodna zajednica ne može isključiti ni opciju dezintegracije državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Zvaničnik EU Stefan Lene rekao je da je neophodno obaviti istragu i sve počinioce nedavnog nasilja u Pokrajini izvesti pred lice pravde. Lene je ocenio da su kosovski Albanci frustruirani velikom nezaposlenošću i činjenicom da lokalni političari, s obzirom na ograničenu vlast, nisu u mogućnosti da ispunjavaju svoja obećanja, ali i najavama novog premijera Srbije o kantonizaciji Kosova. Nasilje na Kosovu može se ponovo desiti, upozorio je on i pozvao međunarodne i lokalne institucije da zajednički deluju kako ekstremisti na Kosovu ne bi ostvarili svoje ciljeve.

Profesor univerziteta u Vašingtonu Pol Vilijams insistirao je na ubrzanju procesa odlučivanja o konačnom statusu Kosova, jer se samo definisanjem tog statusa može računati na odgovornost lokalnih lidera i ispunjenje demokratskih standarda, među kojima su i poštovanje prava manjina i povratak raseljenih. Vilijams je pozvao SAD da spreče podelu Kosova, uz ocenu da bi za stabilnost regiona najbolje bilo da i Kosovo i Crna Gora budu priznati kao nezavisne države.

Ambasador Srbije i Crne Gore Ivan Vujačić je rekao da odnose dve članice državne zajednice ne bi trebalo stavljati u kontekst rešavanja statusa Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.