Izvor: B92, 26.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi nesporazumi oko Ustavne povelje?

Beograd, Podgorica -- Predsednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Predrag Bulatović izjavio je da bi Evropska unija trebalo da arbitrira u procesu donošenja Ustavne povelje Srbije i Crne Gore. On je rekao da predstavnici EU, "ako hoće Povelju", treba da razgovaraju sa onima koji neće izbore i uputio ih na pojedine stranke u Srbiji, ali i na mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore Mila Đukanovića.

Jedan od kopredsedavajućih Komisije za izradu Ustavne povelje Dragoljub >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mićunović rekao je da je Komisija "u kontaktu sa EU" i izrazio nadu da će "sve biti u redu". "Ja mislim da je sada trenutak da popusti DPS, jer mi ostajemo pri tome da mora da stoji u Ustavu bar kako se bira Skupština. Prema tome, nije više ništa sporno, kako će izgledati Skupština, da će kroz 2 godine biti neposredni izbori, ali je sada pitanje gde će to stajati. To ne može da stoji u ustavnom zakonu, to mora jasno da stoji u Ustavu, i imamo obavezu da to načelo tu bude stavljeno. Mislim da oko toga nećemo imati velikih problema i da ćemo to pitanje rešiti takođe brzo", rekao je Mićunović.

Iz Demokratske stranke Srbije, takođe, poručuju da je na DPS da se odluči za koje je rešenje problema. Potpredsednik DSS Zoran Šami kaže i da predomišljanje DPS "u najmanju ruku nije korektno". "Ako se neko jednog dana s nečim složi, a sledećeg dana kaže da se s tim ne slaže, onda je to politički neozbiljno, a ljudski gledano nečasno. Mi smo postigli izvestan dogovor na Potkomisiji, doduše, nismo se do kraja dogovorili oko formulacije, bila su 2 predloga, ali smo načelno dogovorili kako taj problem da rešimo, i onda je deo crnogorske delegacije, konkretno DPS, po povratku u Podgoricu odustao od toga na šta je već pristao. Mislim da to gotovo ne vredi komentarisati", kaže Šami.

Član Komisije Miodrag Isakov, s druge strane, smatra da u donošenju Povelje nije potrebna arbitraža EU. "Ako dođe do toga da budu morali i u to da se mešaju, onda mislim da će to biti sramota za zemlju i da će to biti naš poraz i da ćemo doći u sličnu poziciju u kojoj je Bosna i Hercegovina, da pored svih svojih organa i svih svojih institucija vlasti ima i još jednog 'babu' iznad toga koji onda to na kraju potpisuje ili ne potpisuje, odobrava ili ne odobrava, došli bismo u situaciju u kojoj je Kosovo. Mislim da to nama ne treba, mislim da smo dovoljno zreli da sami uređujemo svoje odnose. Kad to jednom dozvolimo, onda smo definitivno izgubili svoje dostojanstvo i svoju sopstvenu državu", rekao je Isakov.

Lider SNP Predrag Bulatović ponovio je u utorak stav svoje stranke da u Povelju treba da bude ugrađeno načelo neposrednih izbora poslanika u za budući parlament zajedničke države i izrazio protivljenje delegatskom načinu izbora poslanika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.