Izvor: B92, 31.Avg.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi napad aviona SAD i Velike Britanije na Irak

Bagdad -- Americki i britanski ratni avioni bombardovali su u petak uvece i subotu mete na jugu Iraka, saopstile su iracke vlasti ali nisu izvestile da je bilo ikakvih zrtava. Americka vojska ranije je saopstila da su njene letelice u tzv. juznoj zoni zabranjenog leta nad Irakom napale jedan cilj iz sistema protivavionske odbrane, u znak odgovora na ponovljena iracka nastojanja da se obore avioni SAD i Britanije koji patroliraju zonom. Poslednji takav napad izveden je u subotu prepodne pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podne po lokalnom vremenu, na postrojenje za ispaljivanje raketa zemlja-vazduh u blizini mesta Al Kut, na oko 150 kilometara jugoistocno od Bagdada, receno je u Centralnoj komandi vojske SAD.

Iracka vojska je izvestila o vazdusnim udarima koji su, prema tvrdjenjima iz Bagdada, izvrseni u petak kasno uvece i u subotu ujutro po lokalnom vremenu, u provinciji Vasit, na oko 180 kilometara jugoistocno od Bagdada. U oba slucaja, tvrde u Bagdadu, napadnuti su civilni ciljevi i instalacije javnih sluzbi. Iracka protivazdusna odbrana odgovorila je na napade. Za manje od dve nedelje ovo je osmi napad americko-britanskih vazduhoplovnih snaga koje patroliraju "zonama zabranjenog leta" na severu i jugu Iraka. Bagdad te zone ne priznaje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.