Izvor: B92, 17.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi ministar da poništi odluku

Novi Sad -- Građanska Vojvodina traži da novi ministar Milan Marković ne dozvoli da ulice u Novom Sadu dobiju imena ratnih komandanata.

Inicijativa nevladinih organizacija Građanska Vojvodina traži od novog ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu da uskrati saglasnost na odluku Skupštine Novog Sada da se dve ulice nazovu po imenima komandanta paravojne formacije "Vukova sa Vučjaka" Veljka Milankovića i generala JNA Mladena Bratića.

"Građanska Vojvodina" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u pismu podseća Markovića da je Milanković bio komandant paravojne formacije, a Bratić general JNA koji je komandovao rušenjem Vukovara i da su zato 11. aprila od tog Ministarstva zatražili da odbije dati saglasnost "na skandaloznu i protivzakonitu odluku novosadske skupštine".

Kako se ističe, 25. aprila dobiljen je odgovor Ministarstva u kome se navodi da je ono zatražilo od Skupštine Novog Sada izjašnjenje "u vezi sa navedenom inicijativom po pitanju promena naziva ulica" i da će "nakon dobijanja izjašnjenja u odnosu na istaknute okolnosti" Ministarstvo "postupiti u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjem".

"U pismu ministru Markoviću upozorili smo na činjenicu da u članu 121 Zakona o lokalnoj samoupravi stoji da Ministarstvo ima pravo da u roku od 60 dana od dana prijema odbije akte lokalne samouprave koji se odnose na imenovanje ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta.

Ukoliko se u tom roku Ministarstvo ne izjasni, smatraće se da je data saglasnost na akte lokalne samouprave", ukazuje Građanska Vojvodina u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.