Izvor: Blic, 11.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi izbori stvar dogovora

Novi izbori stvar dogovora

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Nataša Mićić izjavila je juče da nije obavezna da u roku od 60 dana raspiše nove predsedničke izbore u Srbiji. Ona je nagovestila da će od šestog januara privremeno obavljati funkciju predsednika Srbije, nakon isteka mandata aktuelnom predsedniku Republike Milanu Milutinoviću.

- Po Zakonu o izboru predsednika Republike koji je usvojen petog novembra, predsednik Skupštine u roku od 60 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dana treba da odluči da li će raspisati nove predsedničke izbore ili ne - rekla je Mićićeva. Ona je poručila da će raspisivanje novih predsedničkih izbora biti stvar dogovora i šireg političkog konsenzusa. - O tome sigurno neće odlučivati jedan čovek - dodala je Mićićeva.

Potvrđujući da će od šestog januara privremeno preuzeti dužnost predsednika Srbije, Mićićeva je kazala da zakonom nije određeno koliko ona može da vrši tu dužnost. Upitana da li bi neko trebalo da konstatuje tu njenu novu dužnost, predsednica Skupštine Srbije je naglasila da bi o tome trebalo pitati relevantne stručnjake za tumačenje Ustava, navodeći predsednika Ustavnog suda Srbije Slobodana Vučetića.

Dejan Mihajlov, predsednik poslaničke grupe DSS u Skupštini Srbije, izjavio je da način na koji Nataša Mićić tumači Zakon o izboru predsednika Srbije 'pokazuje da je DSS bio u pravu kada je iznosio primedbe prilikom usvajanja ovog Zakona'. - To je Đinđićeva namera da bojkotom i opstrukcijom onemogući izbor predsednika Srbije i da na to mesto ustoliči Natašu Mićić koja će raditi sve što on kaže. Đinđić, koji kontroliše Vladu, namerava da uspostavi kontrolu i nad parlamentom i nad mestom predsednika Srbije i tako postane čovek koji će vedriti i oblačiti u Srbiji. Međutim, malo su se preračunali i to neće funkcionisati kako su zamislili - rekao je Mihajlov. On je dodao da se DSS neće složiti s tim i napomenuo da će građani videti na koje načine će se ova stranka boriti.

- Prva prilika je glasanje o budžetu u republičkom parlamentu, ali ima tu još dosta mehanizama - rekao je Mihajlov.

Na pitanje, zbog čega je DSS juče glasao za usvajanje dnevnog reda jučerašnjeg skupštinskog zasedanja, a to nije učinio na poslednjoj sednici, Mihajlov je odgovorio da je ova stranka želela da Vladi Srbije i ministru finansija Božidaru Đeliću pruži priliku da daju dodatne argumente koji bi ubedili DSS da glasa za završni račun.

- Đelić je održao sastanak sa nama, ali nismo zadovoljni dopunama koje su nam ponuđene. Međutim, bilo je vreme da se ova tačka stavi na dnevni red parlamentarnog zasedanja i da se o njoj raspravlja. Ako oni misle da je to što nam je rečeno dovoljno, onda će snositi odgovornost za svaku odluku koja će biti doneta na sednici - rekao je Mihajlov. On je istakao da je Đelić bio korektan u komunikaciji sa DSS, ali da im je rekao da on ne može da dobije izveštaje od pojedinih ministarstava. - Đelić se potrudio da napravi jedan dobar izveštaj, ali on je samo ministar finansija u jednoj lošoj vladi i on više ne može - naglasio je Mihajlov. On je dodao da se rasprava i glasanje o završnom računu i budžetu u parlamentima tretiraju kao način da se vidi da li vlada uživa podršku onog broja poslanika koji su je birali.

- Ako završni račun i budžet ne dobiju podršku 126 poslanika, onda znači da Vlada nema većinu i da je ona manjinska - rekao je Mihajlov. Na pitanje očekuje li da će Vlada obezbediti podršku potrebnih 126 poslanika, on je odgovorio da Đinđić 'verovatno ima neku računicu' i da 'možda računa na podršku nekih opozicionih poslaničkih grupa koje su mu bliske'.

On rekao da prema zakonu budžet treba da se usvoji do 15. decembra, tako da ćemo do tog roka imati priliku da vidimo koliku podršku u skupštini Srbije ima takozvana reformska vlada. N. Č. - Lj. B. Đelić oprezan

BEOGRAD (Beta) - Ministar finansija i ekonomije u Vladi Srbije Božidar Đelić rekao je da veruje da će poslanici Narodne skupštine Republike Srbije izglasati zakon o budžetu za 2003. godinu, ali da 'iskustvo iz poslednjih nekoliko nedelja nalaže da čovek u prognozama bude oprezan'.

- Ukoliko do usvajanja budžeta ne dođe, to bi značilo da imamo krizu i da Vlada nema većunu za izglasavanje najvažnijeg zakona, što je samo predigra za izglasavanje nepoverenja Vladi - rekao je Đelić, ponovo podvukavši da ne veruje da će do toga doći.

Po Zakonu o budžetskom sistemu, budžet za narednu godinu trebalo bi da bude usvojen do 15. decembra tekuće godine. DA: Ne glasati za završni račun

BEOGRAD (FoNet) - Šef poslaničke grupe DA Nada Kolundžija pozvala je juče poslanike republičkog parlamenta da ne glasaju o Zakonu o završnom računu za 2000. godinu, dok se ne utvrdi krivična odgovornost osoba koje su zloupotrebljavale sredstva iz budžeta.

'Pozivam poslaničku većinu da ne glasa o ovom zakonu, jer izveštaj o kojem sada raspravljamo nije tačka dnevnog reda', ukazala je Kolundžija, precizirajući da prvo treba utvrditi krivičnu odgovornost svih koji su zloupotrebljavali javna finansijska sredstva. Ona je, povodom navoda pojedinih opozicionih poslanika da aktuelna vlada Srbije želi da budžet koristi proizvoljno, kazala da to nije moguće, jer 'mi sada donosimo zakon kako će Vlada koristiti ta sredstva iz budžeta'.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.