Izvor: B92, 21.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi hrvatski ambasador u SCG

Zagreb -- Novi hrvatski ambasador u Beogradu je Tonči Staničić, koji je 1996. godine bio konzul u Beogradu.

Kako prenosi BBC, imenovanje Staničića na novu izuzetno važnu dužnost izazvalo je u Hrvatskoj mnogo bure, uz podsećanje da je sa svog prvog ambasadorskog mesta u Sofiji povučen početkom jeseni prošle godine, pošto je izazvao ogroman skandal.

On je, naime, tih dana dao intervju bugarskom tabloidu Edno, u kome je otvoreno i javno napao svog šefa, tadašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hrvatskog ministra vanjskih poslova Tonina Piculu, optuživši ga da mu ministar šalje, kako je rekao, "idiotske zahtjeve", da traži da špijunira druge službenike ambasade, implicitno tvrdeći da sam ministar ništa ne radi.

U tom intervjuu, navodi BBC, dao je i neke neobične, skoro rasističke izjave. Sebe je definirao kao Dalmatinca i rekao da Hrvate deli na Dalmatince i Severne Hrvate, izloživši svoju teoriju o superiornosti Dalmatinaca. Po njemu, oni su sličniji Italijanima, Grcima i Špancima, nego Severnim Hrvatima, po prirodi su topliji, iskreniji i pošteniji od kontinentalnih Hrvata.

Nekoliko dana nakon objavljivanja tog intervjua on je povučen iz Sofije, ali je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdilo da ga povlači u sklopu redovne rotacije, posle četiri godine provedene u Bugarskoj. Kada je objavljena odluka da u Beograd ide Staničić bilo je to veliko iznenađenje, a prethodno se pominjalo da bi novi ambasador mogao biti bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić.

Staničić ima 49 godina, bivši je profesor krivičnog prava sa Pravnog fakulteta u Splitu, a upravo zbog svojih pravničkih kvalifikacija tokom rata bio je pregovarač pri razmeni zarobljenika u Dalmaciji i Lici, a tada je pregovarao i sa generalom Ratkom Mladićem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.