Izvor: Blic, 17.Jun.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi atentat posle učestalih pretnji

Novi atentat posle učestalih pretnji

BEOGRAD, Vuk Drašković, predsednik SPO, u atentatu koji je na njega izvršen preksinoć uoči ponoći u Budvi, zadobio je teže povrede koje nisu opasne po život izjavio je juče Ivan Kovačević, portparol SPO. On je saopštio da su na Draškovića rafalnom paljbom pucali nepoznati napadači i pritom mu naneli povrede uva i slepoočnice. Prema rečima Kovačevića, na Draškovića je pucano kroz prozor na prvom spratu stana u kom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se nalazio.

Lider SPO pao je na pod nakon prvog hica, koji ga je pogodio u glavu, tvrdi Kovačević, nakon čega je ponovo pogođen drugim metkom. Stan lidera SPO, prema rečima Kovačevića, bio je osvetljen dok je okolina zgrade bila u mraku.

Pre izvesnog vremena uhapšeno je obezbeđenje predsednika SPO, čime je on postao pokretna meta za ubice rekao je portparol SPO precizirajući da je Drašković u Budvi boravio sam, bez ličnog obezbeđenja. On je rekao da lider SPO nije želeo da angažuje novo obezbeđenje nakon što je prethodno uhapšeno zbog nedozvoljenog nošenja oružja.

Posle dva atentata, mi više nemamo nikakve sumnje da iza ovog stoje one snage kojima je stalo da Vuk Drašković nestane sa političke scene kao lider jedine stranke koja može dovesti do promena u društvu rekao je Kovačević, odgovarajući na pitanje novinara ko stoji iza pokušaja ubistva. On je dodao da ne može nikog konkretno optužiti jer su za sve potrebni materijalni dokazi. Portparol SPO nije mogao da precizira da li će ta stranka sačekati rezultate istrage crnogorske policije ili će oformiti svoj ekspertski tim kao što se desilo u slučaju incidenta na Ibarskoj magistrali.

Na pitanje novinara da li je Draškoviću prećeno uoči ovog pokušaja ubistva, Kovačević je odgovorio da se pretnje 'mogu čuti svakoga dana u 19.30 časova na državnoj televiziji'. Portparol SPO rekao je i da Drašković neće promeniti svoje 'političko ponašanje, kao što to nije uradio ni posle prethodnog pokušaja atentata'. On nije želeo da komentariše moguće saopštenje državnih organa da iza atentata na Draškovića stoje strane obaveštajne službe.

Pored Predsedništva i Glavnog odbora SPO, prema rečima Kovačevića, juče su svi odbori te stranke održali sednice čija je jedina tema bila 'pitanje bezbednosti članova SPO i svih koji žele promene u Srbiji'. On nije izneo zaključke sa tih sednica. Ispred sedišta SPO u Knez Mihajlovoj ulici juče se okupio veći broj pristalica te stranke. D.B.V. Lider SPO ostaje u Jugoslaviji

Portpaol SPO juče nije želeo da kaže gde se Drašković trenutno nalazi, ni da li će uskoro doći u Beograd, ili se preko video zapisa obratiti javnosti. On je rekao da na takva pitanja ne može odgovoriti iz bezbedonosnih razloga. Kovačević je jedino precizirao da lider SPO sigurno neće napustiti zemlju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.