Izvor: B92, 03.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi antiteroristički bataljon VS

Beograd -- U septembru će biti formiran antiteroristički bataljon Vojske Srbije, pod kontrolom premijera Srbije.

Ministar odbrane Zoran Stanković najavio je da će u sastavu Specijalne brigade Vojske Srbije, koja će biti formirana do kraja septembra, biti i antiteroristički bataljon, čiju će upotrebu odobravati premijer Srbije, a ne ministar ili načelnik Generalštaba.

Od septembra 72. specijalna brigada biće deo nove jedinice, a u Specijalnu brigadu ući će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojnici iz 63. padobranske, kao i deo Kobri. Ta nova elitna jedinca brojaće oko hiljadu ljudi i, kako najavaljuje ministar odbrane, biće dobro opremljena. "To je dokaz da civilne strukture imaju kontrolu nad vojskom i upravljaju vojskom", rekao je Stanković posle obilaska 72. specijalne brigade u Pančevu, gde će biti i sedište buduće specijalne jedinice.

Na pitanje na osnovu čega je premijer dobio ovlašćenja nad antiterostičkim bataljonom kada nisu doneti zakoni koji regulisu položaj vojske i ministarstva, Stanković kaže da je to pravo premijer dobio od predsednika Srbije: "Upotreba antiterorističkog bataljona je posledica donete vojne doktrine, koju je potpisao prvi čovek u zemlji, predsednik Srbije Boris Tadić." "Ne želimo da postoji pravni vakuum u radu vojske. Moramo da radimo i izvršavamo zadatke koje od nas očekuje država i građani", kazao je Stanković.

Posle raspada državne zajednice predsednik Srbije je promovisan kao vrhovni komandant. Osnovno pravilo vojske je da ima samo jednog komandata, kaže vojni analitičar Aleksandar Radić. On navodi da je odluku da premijer ima komandu nad bataljonom politički motivisana i u tome vidi želju Vlade Srbije da ima veću kontrolu nad Vojskom: "Očigledno je da u srpskoj vladi postoji jako nastojanje da se što pre ostavari kontrola nad oružanim snagama, i to je samo vrh ledenog brega, tumačenje da premijer treba da izdaje naređenja bataljonu. Kako god da to pravno definišete, mi imamo problem što nam nedostaje ustav, niz dokumenata... To je prilika za vladu da umanji ulogu vrhovog komandata do novih izbora."

Svetko Kovač bez komentara

U delegaciji koja je obilazila poligon za obuku pripadnika 72. brigade bio je i prvi čovek vojne tajne službe Svetko Kovač. Međutim, šef VBA nije želeo da komentariše rad svoje službe u okviru vladinog Akcionog plana za hapšenje Ratka Mladića, a da se odbrani od novinara pomogao mu je i ministar odbrane Zoran Stanković.

B92: S obzirom da g. Kovača retko viđamo, a gotovo nikad nemamo priliku da ga čujemo, ako može samo kratko da nam kaže kako teče saradnja sa BIA i MUP-om na operativnom delu Akcionog plana.

Stanković: Znate, što se tiče Svetka Kovača, sigurno ga viđate više nego što viđate ljude iz civilnih struktura. Prema tome, sad ste ga videli...

B92: Ali, ništa nam nije rekao.

Stanković: Pa, rekao vam je da nema prava da priča ništa.

B92: Pa, može da kaže bar da li je zadovoljan saradnjom sa BIA, na primer.

Kovač: Na primer, jesam.

Inače, najzanimjivi deo obuke specijalaca nije bilo dozvoljeno snimati. U podzemnoj streljani, u potpunom mraku, specijalci su opremljeni uređajima za noćna dejstva, a bojevom municijom pucali su u mete, među kojima je bio i general-major Dragan Kolundžija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.