Novi ambasador Francuske u Beogradu

Izvor: Blic, 15.Okt.2010, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi ambasador Francuske u Beogradu

Fransoa-Gzavije Denio, koji će na položaju ambasadora Francuske u Beogradu uskoro zameniti dosadašnjeg ambasadora Žan-Fransoa Terala, istaknuti je francuski diplomata koji je zauzimao značajne položaje u zemlji i inostranstvu.

Denio (55) se školovao na Politehničkom univerzitetu, Nacionalnom univerzitetu za statistiku i ekonomsku administraciju (ENSAE) i Nacionalnom univerzitetu za administraciju (ENA) u Francuskoj.

Diplomatsku karijeru započeo je u ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << spoljnih poslova, gde je od 1981. do 1984. godine bio zadužen za ekonomske i finansijske poslove, a naredne četiri godine bio je prvi sekretar, a zatim drugi savetnik francuskog ambasadora u Rimu.

Denio je od 1988. do 1992. godine bio savetnik u stalnom predstavništvu Francuske u Evropskoj zajednici u Briselu, a naredne tri godine ministar savetnik u francuskoj ambasadi u Tunisu.

Novi ambasador Francuske u Beogradu je od 1995. do 1997. bio diplomatski savetnik u kabinetu ministra prostornog planiranja, opreme i transporta, a zatim ministra opreme, stanovanja, transporta i turizma.

Denio je 1997. bio pomoćnik direktora u kabinetu ministra spoljnih poslova, od 1998. do 2001. ambasador u Dominikanskoj Republici i Bahamima, a naredne četiri godine direktor strategije u ministarstvu odbrane.

On je od 2005. do 2009. godine bio stalni predstavnik Francuske u kancelariji Ujedinjenih nacija i medjunarodnih organizacija u Beču.

Od septembra do decembra 2009. godine bio je privremeni otpravnik poslova u francuskoj ambasadi u Prištini, a od aprila do septembra ove godine zadužen za praćenje obnovljenih pregovora o odbrambenim sporazumima Francuske i afričkih zemalja.

Ambasador Denio, pored maternjeg francuskog, govori još četiri svetska jezika - engleski, nemački, italijanski i španski. Odlikovan je Legijom časti i Ordenom za zasluge u poljoprivredi. Oženjen je i ima četvoro dece.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.