Izvor: B92, 04.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi ambasador Britanije u Beogradu

Beograd -- Novi ambasador Velike Britanije kaže da puna saradnja s Haškim tribunalom ostaje uslov na kojem će London insistirati.

"Veliku Britaniju s pravom vide kao zemlju koja pridaje veliki značaj ispunjavanju tog uslova. Kao prijatelji koji žele da se to pitanje reši, mi povremeno izražavamo svoje mišljenje jasnije od drugih", rekao je Stiven Vordsvort prilikom predaje akreditiva predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

Vordsvort je istakao da će, kada pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saradnje s Haškim tribunalom bude rešeno, Srbija uvideti da nijedna zemlja koliko Britanija "ne podržava sa više entuzijazma stremljenja Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji", saopštila je britanska ambasada.

Ambasador se nada da će Srbija brzo ići ka članstvu u NATO-u i dodao da Britanija to aktivno podržava, smatrajući da u svetu opasnosti mnogo može da se učini zajedno.

Vordsvort je rekao da razume osetljivost pitanja statusa Kosova i značaj koji ono ima za građane Srbije.

"Naša odgovornost, kao stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jeste da pomognemo da se nađe rešenje koje ima najviše izgleda da podstakne stabilnost u regionu, da obezbedi da svi narodi na Kosovu nastave bezbedno da žive u svojim domovima, kao i da se tamo sačuvaju mnogi važni istorijski i verski objekti", rekao je on.

Novi ambasadori Crne Gore i Indonezije

U Beograd je stigao novi ambasador Indonezije Muhamad Abdua Dalimunte, kao i prva ambasadorka Crne Gore u Srbiji Anka Vojvodić. Ona je predsedniku Srbije predala akreditive i pozdravila se na ceremoniji u Palati federacije.

Ona je rekla da će Crna Gora graditi najbolje moguće odnose u regionu, a da će najviši prioritet imati njeni odnosi sa Srbijom, pre svega ekonomski.

Povodom toga što Srbija još nije imenovala ambasadora u Crnoj Gori, Anka Vojvodić je rekla da crnogorska vlada želi da Crna Gora što pre dobije ambasadora iz Srbije "da bi se u punom kapacitetu, preko misija, uspostavili odnosi".

"Imamo razumevanja za to. Okolnosti - sada izbori u Srbiji - su verovatno Vladu (Srbije) sprečile da sada o tome razmišlja, ali i to će se gotovo sutra desiti. Ja se nadam da će prvi ambasador koji će doći u Crnu Goru, pored svih ostalih koji su već tamo, biti iz Srbije", izjavila je Anka Vojvodić novinarima u vili "Crnogorka".

Srbija i Crna Gora uspostavile su diplomatske odnose 22. juna 2006. Srbija još nije imenovala ambasadora u Podgorici.

Drašković: Nesuglasice Koštunica-Tadić

A ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković poželeo je danas dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru Crne Gore u Beogradu Anki Vojvodić i izrazio nadu da će ona svojim radom doprineti daljem unapređenju bratskih odnosa Srbije i Crne Gore.

Drašković je sa žaljenjem konstatovao da ambasador Srbije u Crnoj Gori još nije određen i dodao da su zbog nesuglasica predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice, kao i njihovih partijskih kombinatorika, iz istih razloga upražnjena ambasadorska mesta u još petnaestak država.

"Ta mesta su upražnjena čak i u nekim zemljama poput Rusije, Kanade, Belgije i Slovačke, u kojima su, još pre nekoliko meseci, imenovani naši ambasadori i dobijeni agremani zemalja prijema, jer im predsednik Srbije ne potpisuje ukaze ili akreditivna pisma", dodao je Drašković u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.