Izvor: B92, 18.Jun.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad: Preraspodela preduzeća

Novi Sad -- Tek što je formirana u ponedeljak, Skupština Novog Sada je na konstitutivnoj sednici preraspodelila mesta u gradskim preduzećima.

Tri direktorska mesta ostavila je strankama koje ni ne učestvuju u vlasti: SPS-u, koji glasovima građana nije ni ušao u novosadsku skupštinu i pokretu koji predvodi bivša gradonačelnica Maja Gojković. Novoizabrani direktori javnih preduzeća u Novom Sadu danas su počeli da preuzimaju svoje dužnosti, a opozicija već sada tvrdi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da njihov izbor nije bio legalan.

Odbornici Novog Sada su već na konstitutivnoj sednici u ponedeljak izabrali nove direktore javnih preduzeća u tom gradu.

Srpska radikalna stranka, koja je nakon poslednjih lokalnih izbora prešla u opoziciju, tvrdi da je to urađeno suprotno statutu i zakonu. To ukazuje da će gradska skupština loše raditi, kaže predsednik novosadskog odbora radikala Igor Mirović.

S druge strane, novoizabrani gradonačelnik Igor Pavličić tvrdi da je postojao kvorum za nastavak sednice i posle izlaska odbornika radikala i narodnjaka iz skupštinske sale. On tvrdi da su radikalske optužbe neosnovane.

Nove vladajuće partije u Novom Sadu – Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Mađarska koalicija - podelile su među sobom direktorske funkcije.

Među novim direktorima je i bivši gradonačelnik iz redova DS-a Borislav Novaković, koji će upravljati jednim od najuspešnijih javnih preduzeća, Zavodom za izgradnju grada.

Zanimljivo je da su za Socijalističku partiju Srbije, koja na izborima u ovom gradu nije ni prešla cenzus, ostavili upražnjena dva mesta na čelu javnih preduzeća, dok direktor preduzeća "Informatika" dolazi iz grupe građana koju predvodi nekadašnja gradonačelnica Maja Gojković, koja je tokom svog mandata istupila iz Srpske radikalne stranke.

Bez direktorskog mesta u novosadskim preduzećima ostali su radikali, koje u gradskom parlamentu predstavlja 26 odbornika, kao i koalicija DSS-NS, koja ima pet predstavnika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Maja zahteva: Hitna depolitizacija i departizacija gradskih preduzeća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2008, 11:37

NOVI SAD - Maja Gojković, šef odborničke Grupa građana "Maja Gojković" u Skupštini grada Novog Sada, traži od novih novosadskih vlasti da smesta obustave političku trgovinu gradskim javnim i komunalnim preduzećima..."Zahtevamo od novih gradskih vlasti da se direktori preduzeća,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.