Izvor: B92, 14.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Predlog strategije odbrane

Beograd -- Savet ministara dostavio je Skupštini državne zajednice Predlog Strategije odbrane SCG.

Njime se definišu spoljnopolitički prioriteti zemlje i analizira njeno bezbednosno okruženje. Predlog je Skupštini dostavljen na usvajanje po hitnom postupku. Sada je i formalno povučen predlog strategije odbrane od 4. juna, kojem se usprotivila crnogorska strana.

U novom Predlogu SCG potvrđuje opredeljenje za članstvo u međunarodnim bezbednosnim strukturama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvenstveno Partnerstvu za mir, NATO i drugim evropskim i evroatlantskim integracijama. Dodaje se da su problemi evropske bezbednosti najviše izraženi u njenom jugoistočnom regionu, a da je za bezbednost Evrope posebno značajan program NATO Partnerstvo za mir.

Dodaje se da bi se oružanom pobunom mogao ugroziti integritet država članica, u cilju nasilne težnje promene granica. Nosilac oružanog suprotstavljanja takvoj pobuni je Vojska SCG.

Potpredsednik skupštine Milorad Drljević rekao je Beti da bi do kraja nedelje trebalo da se održe konsultacije kako bi se definisalo šta će se uvrstiti u dnevni red sednice, koja bi mogla da se održi oko 22. septembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.