Izvor: B92, Beta, Tanjug, 30.Mar.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove pravosudne institucije

Beograd -- Skupština Srbije izabrala je članove prvog sastava Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Potom je utvrđen dnevni red nove sednice koja će biti nastavljena sutra u renoviranoj sali Doma Narodne skupštine. Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, kao novoformirani organi koji će obezbeđivati i garantovati samostalnost sudova i tužilaca, imaće po 11 članova.

Za članove Visokog saveta sudstva izabrani su sudija Vrhovnog suda Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jelena Borovac, sudija Trgovinskog suda u Beogradu Mladen Nikolić, sudija Okružnog suda u Beogradu Vučko Mirčić, sudija Okružnog suda u Novom Sadu Đurđina Bjelobaba i sudija Opštinskog suda u Kruševcu Biljana Tošković.

Za članove prvog sastava Državnog veća tužilaca izabrani su zamenik republičkog javnog tužioca Đorđe Ostojić, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, zamenik okružnog javnog tužioca u Beogradu Saša Ivanić, zamenik okružnog javnog tužioca u Novom Sadu Ivana Letica-Pavić, opštinski javni tužilac u Novoj Varoši Ljubiša Dragašević i zamenik opštinskog javnog tužioca u Kragujevcu Nebojša Ćirjaković i

i profesor beogradskog Pravnog fakulteta Milan Škulić.

U obe pravosudne institucije po funkciji su i ministar pravde i predsednik Odbora Skupštine Srbije za pravosuđe i upravu. U Visokom savetu sudstva po funkciji je i predsednik Vrhovnog suda, a u Državnom veću tužilaca je republički javni tužilac.

Poslednji radni dan u zgradi u Kralja Milana

Skupština Srbije utvrdila je danas dnevni red nove sednice redovnog zasedanja, a početak rasprave o više od 40 tačaka najavljen je za sutra u Domu Narodne skupštine, u 14 sati.

Pošto su završene sve pripreme, poslanici će se preseliti u renoviranu salu Doma Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića, kojoj je vraćen izgled iz 1936. godine.

Poslanici su se često žaliti da u sali u Ulici kralja Milana nema kiseonika i dnevnog svetla, a svoj radni prostor nazivali su"podrumče" ili "provincijski bioskop" u kom su građani mogli svašta da vide.

Kao i nekada i sada je skupštinska govornica i sala često mesto na kome se izvode politički performansi. Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović veruje da će promena ambijenta prijati poslanicima.

"Dom Narodne Skupštine je i spomenik kulture i mislim da će sam enterijer obavezivati nas poslanike na odgovorniji odnos i efikasniji rad", očekuje ona.

Predsednica parlamenta kaže da će poslanici u novom zdanju prvo raspravljati o državnim simbolima.

"Procenili smo da bi bilo dobro da prva tačka dnevnog reda bude tačka koja je državotvorna, da tako kažem, dakle, da bude to Zakon o grbu, zastavi i himni, i da, praktično, naš rad u utorak počne tom tačkom dnevnog reda”, kaže ona.

Za mnoge ono sto se ovde dešavalo je deo parlamentrane istorije u Srbiji i pomalo žale za ovim ambijentom.

"Tačno je da su uslovi u ovoj Skupštini lošiji nego u Domu naroda, kako se sada zove, međutim ova skupština što se tiče višestranačkog rada od ’90. godine funkcioniše i nije uticala na bilo kakav loš način. Više je tome uticao kvalitet vlade i vladajuće većine", smatra šef poslanika radikala Dragan Todorović.

Ni Dom Narodne skupštine, ili do raspada državne zajednice Savezna skupštnina, ne može da se pohvali da je uvek imao zavidnu atmosferu.

"Nova sala će da deluje malo reprezentativnije. I možda će na prvim sednicama poslanici, posebno oni noviji, da se osete kao da zaista sad imaju neku važnost, ali vrlo brzo će to postati mesto koje nije velikog ugleda, baš kao ni ovo ovde", ocenjuje lider naprednjaka Tomislav Nikolić

Inače, na obimnom dnevnom redu nalaze se i predlozi zakona o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i o njegovom uništavanju, a poslanici će razmatrati i set zakona iz oblasti ekologije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova sednica Skupštine - 42 tačke dnevnog reda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2009

BEOGRAD - Skupština Srbije danas treba da počne novu sednicu, sa 42 tačke dnevnog reda, među kojima su predlozi zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne...Pred poslanicima će biti i predlozi zakona o zabrani razvoja, proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja i njegovom uništavanju,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Skupština izabrala Visoki savet sudstva

Izvor: RTS, 30.Mar.2009

Skupština Srbije utvrdila dnevni red nove sednice redovnog zasedanja, a početak rasprave o više od 40 tačaka najavljen za sutra u Domu Narodne skupštine. Skupština izabrala članove prvog sastava Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. ..Sednica odbora Skupštine Srbije za odbranu i...

Nastavak na RTS...

Izabrani članovi novih institucija pravosuđa

Izvor: Mondo, 30.Mar.2009

Skupština Srbije izabrala je članove prvog sastava Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. odložen početak nove sednice za poslepodne.

Nastavak na Mondo...

Izbor članova najviših pravosudnih tela

Izvor: Blic, 31.Mar.2009, 06:37

Skupština Srbije izabrala je juče članove prvog sastava Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Skupština je izabrala pet od potrebnih osam članova Visokog saveta sudstva, pošto troje nije dobilo potreban broj glasova. U Visoki savet sudstva nije izabran nijedan član na predlog Advokatske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.