Izvor: B92, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove optužbe u Novom Pazaru

Novi Pazar -- Optužbe dve zavađene Islamske zajednice u Srbiji nastavljene zbog džamije u Novom Pazaru.

Jedna strana tvrdi da je pedesetak naoružanih pripadnika obezbeđenja glavnog muftije Muamera Zukorlića zauzelo centralnu, novopazarsku džamiju Altun-alem, dok druga strana to demantuje i navodi da je reč o planiranoj rekonstrukciji jedne od najstarijih džamija u Srbiji.

Šef kabineta novog reisa Jakup Leković rekao je da je oko 50 naoružanih pripadnika obezbeđenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << muftije Muamera Zukorlića zauzelo centralnu novopazarsku džamiju. On je rekao da su oni na prevaru, pod izgovorom da je reč o početku rekonstrukcije, uzeli ključeve od čuvara te džamije.

"Ovde se radi o povredi prava, mi ćemo nastojati da u što bržem roku angažujemo Ministarstvo vera i Zavod za zaštitu spomenika jer ne postoji dozvola da se tako nešto radi", kaže Leković.

S druge strane, predsednik medžlisa Islamske zajednice u Srbiji za Novi Pazar Sead efendija Šaćirović demantovao je Lekovićeve navode izjavom da je reč o planiranoj rekonstrukciji jedne od najstarijih džamija u Srbiji.

"Ne radi se o upadu naoružanih lica, već o legalnom ulasku pripadnika IZS koja ima odgovornost za sve džamije u Sandžaku i Srbiji. Naši građevinari su ušli i radovi će trajati mnogo duže nego što smo mi mislili jer je džamija veoma propala. Ali, sve se obavlja uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika", kaže on.

Međutim, direktorka Zavoda Vera Pavlović-Lončarević rekla je da će tražiti obustavu radova na tom objektu, tvrdeći da niko iz Zavoda nije dao nikakvu dozvolu za rekonstrukciju.

Danas je i arhitekta Zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu Rajko Čubrić izjavio je danas da će građevinskoj inspekciji predložiti da zabrani dalje radove na rekonstrukciji Altun-alem džamije u Novom Pazaru.

On je tokom obilaska tog verskog objekta ocenio da su radovi započeti bez kompletne dokumentacije.

"Došli smo na zahtev opštinskog Odeljenja za urbanizam i smatram da radovi treba da se obustave dok se dokumentacija ne kompletira i građevinska inspekcija izda dozvolu", rekao je Čubrić.

Mešihat optužuje savetnika ministra vera

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, koji ne priznaje izbor reisa Adema Zilkića, zatražio je od ministra vera Radomira Naumova da "udalji" svog savetnika Milana Radulovića.

Kako se navodi u pismu Naumovu, "ponašanje savetnika Radulovića negativno utiče na odnose države i verskih zajednica".

Takođe, Mešihat je optužio Radulovića da je "jedan od autora plana razbijanja Islamske zajednice u Srbiji sa sedištem u Novom Pazaru".

Mešihat u pismu ministru vera svoj zahtev obrazlaže stavom da je Radulović u emisiji čačanske TV Galaksija "potpuno skinuo masku i javno izrazio podršku Sulejmanu Ugljaninu i grupi imama koji su preuzeli zadatak projekta razbijanja Islamske zajednice".

Prema oceni Mešihata, savetnik ministra je "sebi dozvolio da tumači unutrašnja akta Islamske zajednice, manipuliše političkim temama vezanim za Bosnu i Hercegovinu i ne preza od izjava koje impliciraju pretnju, ukoliko organi IZ budu preduzimali korake u skladu sa svojim normativnim aktima, a u suprotnosti sa njegovom (Radulovićevom) voljom".

Deo imama iz nekoliko sandžačkih gradova imenovao je Adema Zilkića za reis-ul-ulemu u Srbiji i Muamera Zukorlića smenio sa funkcije glavnog muftije u Srbiji.

Oni su, takođe, saopštili da se Islamska zajednica u Srbiji reorganizuje na drugim principima i izdvaja iz sastava Rijaseta u Bosni i Hercegovini.

Sandžački Mešihat na čelu sa Muamerom Zukorlićem je, s druge strane, nelegalnim proglasio sve odluke imama koji se deklarišu kao Islamska zajednica Srbije sa sedištem u Beogradu.

Obe strane za sebe tvrde da su jedini legalni i legitimni predstavnici muslimana u Srbiji. Milan Radulović je u prethodnom sastavu Vlade Srbije bio ministar vera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.