Izvor: B92, 29.Avg.2010, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac za Srbe posle pritiska

Priština -- Vlada Kosova je odlučila da izdvoji 13 miliona evra za srpske opštine na Kosovu posle muđunarodnog pritiska, pišu prištinski mediji.

Odluka je doneta na sastanku vlade održanoj u četvrtak, samo dan posle odluke Vlade Kosova da izdvoji pet miliona evra za investicije u opštinu Mitrovica.

"Pet milona je planirano za izgradnju kuća Albanaca na severu Mitrovice i izgleda da je to izazvalo reagovanje Međunarodne civilne kancelarije i nekih ambasada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Prištini", piše Koha ditore.

U Međunarodnoj civilnoj kancelariji nisu odgovorili na pitanje Kohe da li su tražili od Vlade Kosova donošenje te odluke, ali su naveli da su neophodne dodatne investicije u srpskim opštinama na Kosovu.

"Mi pozdravljamo poslednje korake Vlade Kosova za poboljšanje života svih građana na Kosovu. Odluka za izdvajanje sredstava za javnu infrastrukturu u novim opštinama i onim na severu Kosova je u skladu sa procesom decentralizacije", rekao je portparol ICO-a Andi Mekgafi.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je rekao da "ovim investicijama Vlada Kosova pokazuje svoju logiku razvoja".

"I ranije smo rekli da ćemo biti 'atraktivni' za srpske građane u onim opštinama. Rezultati ovih investicija će se videti već tokom ove godine", rekao je Kuči.

Na sednici u četvrtak Vlada Kosova je odlučila da izdvoji 13 miliona evra za srpske opštine - pet miliona za tri opštine na severu (Zubin Potok, Zvečane i Leposavić), po dva milijuna za Štrpce i Gračanicu i po milion evra za opštine Ranilug, Klokot, Parteš i Novo Brdo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.