Izvor: B92, 15.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac za Kosovo i dalje bez nadzora

Beograd -- U Srbiji ne postoji kontrola novca koji se izdvaja za Kosovo, a samo prošle godine Kosovu je poslato 40 milijardi dinara.

Dok se kosovski Srbi godinama žale na uslove u kojima žive, u javnosti se svakodnevno pojavljuju spekulacije o duplim platama koje primaju državni funkcioneri ili o novcu koji se za iste projekte troši i iz kosovskog i iz srpskog budžeta. Dok se većina političara u Beogradu zaklinje u "svetu srpsku zemlju", kosovski Srbi godine provode u trošnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kućama od nepečene cigle.

Leti im je vruće, zimi kisnu ili se smrzavaju.

"Vidim, jednog dana stigli kamioni, podeli se građa, a nema za mene. Podeli se ljudima koji imaju nove; stara kuća od dedova treba im onako, da im se nađe, a ja tu sa decom živim", kaže jedan od Srba sa Kosova.

Prošle godine, zbog sumnje u proneveru oko milion i po dinara iz budžeta, uhapšen je savetnik bivšeg ministra Slobodana Samardžića i to je prvo hapšenje posle višegodišnjih priča da se državni novac za Kosovo troši bez kontrole.

Samardžić za B92 kaže da su sve sumnjive poslove kontrolisali, da je bilo samo manjih nepravilnosti i da DSS nije vršio diskriminaciju po partijskoj pripadnosti.

"Ja ne znam takve situacije. Na Kosovu je neprijatna međuljudska situacija, pošto žive u užasnom okruženju i u siromaštvu i neizvesnosti i od državnog novca. Tamo ima malo biznisa i poljoprivrede. Ima gledanja preko plota, postoji ljubomora kada nekome stigne novac. Moja je pretpostavka da je to u osnovi problema”, rekao je Samardžić.

Bivši ministar kritikovan je i zbog čak 130 zaposlenih u ministarstvu, a kaže da je većinu nasledio, te da sada nije siguran da je sa manjim brojem kadrova možda i mogao da obezbedi novac za druge namene.

"Za posao koji sam ja zamislio da radim i koji smo radili, mislim da to nije bio preveliki broj. Svi su oni imali puno posla, obavljali su ga punom parom i mislim da nije bilo nekog preterivanja u broju. S tim što ne mogu da stavim ruku u vatru, možda se i moglo uštedeti”, rekao je Samardžić.

Ranđel Nojkić, dugogodišnji poslanik u Skupštini Kosova, tvrdi da je malverzacija bilo i za vreme predsednika Koordinacionog tela za Kosovo Nebojše Čovića i navodi da je tada proneveren državni novac koji je bio predviđen za kupovinu albanskih stanova za Srbe sa Kosova.

"Postoje dupli ugovori. Kada je reč o prodaji, jedna je cena u ugovoru koji se prikazuje, a druga je cena data prilikom prodaje. To je počelo da se radi u vreme kada je bio Nebojša Čović predsednik Koordinacionog centra, a nastavljeno je i kasnije”, kazao je Nojkić.

Nebojša Čović nije želeo da opširnije odgovara na Nojkićeve optužbe. Samo je rekao da je sve rađeno po zakonu, da je ponosan na sve što su uradili i da je ministar za Kosovo Goran Bogdanović bio upoznat sa svim projektima na Kosovu.

Bogdanović za B92 kaže da kontrole novca za Kosovo do sada nije bilo, ali da je Ministarstvo pokrenulo inicijativu da resori koji izdvajaju novac usaglase podatke i da će, ukoliko se utvrdi krađa, svi dokazi biti prosleđeni policiji i Tužilaštvu.

"Poznato je da socijalna pomoć nije deljena na adekvatan način i da je postojala selekcija, nažalost, čak i po partijskoj liniji. Za mene je neshvatljivo da neko šalje novac, a da ne postoji instrument kontrole da li je taj novac otišao u prave ruke i da li je na adekvatan način potrošen”, izjavio je Bogdanović.

Pre četiri godine, tadašnji premijer Vojislav Koštunica osnovao je Fond za Kosovo sa idejom da se novac sakuplja kroz donacije domaćih i stranih privrednika.

Bogdanović kaže da je predsednik Upravnog odbora fonda sada vladika Artemije.

"Što se tiče Fonda za Kosovo i Metohiju, mi kao Ministarstvo nemamo nikakav uvid. Tek ovih dana ćemo početi da radimo na tome, da vidimo gde su išla sredstva od 2005. godine”, kaže on.

Bogdanovićev prethodnik kaže da se država fondu nije posvetila kako je trebalo, da je novac na kraju obezbeđivan iz budžeta.

Samardžić kaže i da Ministarstvo finansija za vreme njegovog mandata nikada nije nadziralo sredstva za Kosovo.

B92 i posle nekoliko pokušaja iz tog ministarstva nije uspeo da sazna ima li država uvid u način na koji se raspodeljuju sredstva za Kosovo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.