Izvor: B92, 14.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac sudu, nova poternica za Mirom

Beograd -- Sud je u ponovljenom postupku odlučio da se u pravosudni budžet uplati jemstvo za Mirjanu Marković od 15.000 evra.

Ono je položeno kao garancija da će se Mirjana Marković pojaviti na suđenju. Okružni sud u Beogradu odlučio je i da Sekretarijat MUP-a u Beogradu, Odeljenje za potrage i zamolnice, izda poternicu za Markovićevom. Iznos jemstva biće uplaćen u pravosudni budžet u roku od 10 dana od pravosnažnosti rešenja.

Sudsko veće je zaključilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su advokati bili upoznati sa činjenicom da će jemstvo pripasti sudu ako se okrivljena ne pojavi na suđenju, kao i da su se članovi porodice Milošević izjašnjavali o datumu glavnog pretrresa, što ukazuje da je i okrivljena bila upoznata sa time.

Sud je takvu odluku već doneo 23. marta, kada se Markovićeva nije pojavila na suđenju za protivzakonito posredovanje, ali je Vrhovni sud vratio na ponovno odlučivanje, uz ocenu da optuženoj nije uredno uručen poziv na suđenje.

U današnjem saopštenju Okružnog suda navodi se da je odluka da se "zasnovana na činjenicama da okrivljena zna da se protiv nje vodi krivični postupak, da je braniocima okrivljene uz rešenje kojim je prihvaćeno jemstvo saopšten i poziv za glavni pretres kao i da je u tom rešenju navedeno da će iznos jemstva pripasti pravosudnom budžetu ukoliko okrivljena ne dođe na glavni pretres i da se odbrana okrivljene odrekla prava žalbe na to rešenje".

"Osim toga, datum glavnog pretresa, u konkretnom slučaju, bio je i opšte poznata činjenica s obzirom da su se o njemu svi izjašnjavali, pa čak i najuži članovi porodice Milošević, što sve ukazuje da je i okrivljena Mirjana Marković bila upoznata sa činjenicom da je glavni pretres bio zakazan za 23. marta 2006. godine. Ovakvo pozivanje na glavni pretres Okružni sud smatra urednim pozivanjem", navodi se u obrazloženju.

Markovićeva je optužena za protivzakonito posredovanje u postupku nezakonite dodele stanova iz Fonda Vlade Srbije, kada je stan dobila dadilja njenog unuka. Ona je napustila Srbiju u februaru 2003. godine, a 17. aprila iste godine za njom je raspisana poternica, određen pritvor i raspisana Interpolova poternica.

Poternica za njom je povučena 31. maja 2005. godine uz garancije akdvokata da će se pojaviti na suđenju, i drugi put 15. marta ove godine, kako bi mogla da dođe na sahranu svog supruga Slobodana Miloševića. Tada je položeno jemstvo od 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti

Markovićeva se nije pojavila ni na sahrani 18. marta, ni na suđenju 23. marta, pa je sudsko veće Okružnog suda u Beogradu odlučilo da ponovo izda nalog za raspisivanje poternice za Markovićevo, kao i da se jemstvo koje su položili njeni advokati uplati u pravosudni budžet.

Vrhovni sud Srbije ukinuo je prošle nedelje rešenje Okružnog suda i vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, jer, kako je saopšteno, okrivljenoj Mirjani Marković nije uručen poziv za glavni pretres, jer ona nije doputovala u Srbiju.

Preuzimanje obaveze branioca okrivljene da će je obavestiti o održavanju ranijeg glavnog pretresa nema značaja za odluku o urednosti uručenja poziva okrivljenoj za glavni pretres, koji je bio zakazan za 23. mart, zaključio je tada Vrhovni sud.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.