Izvor: B92, 15.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac, protesti, sport i razonoda

Beograd -- Boris Tadić u petak nije hteo da odgovara na pitanja vezana za protest kosovskih Srba.

Iako se nakon saopštavanja podataka o državnom novcu potrošenom za organizaciju protesta kosovskih Srba danas mogla očekivati i direktna reakcija predsednika Srbije, koji je incirao čitavu priču, to se nije dogodilo. Bilans dana se svodi samo na demanti prozvanih ministarstava, kao i Vlade Srbije.

Za razliku od prethodnog dana kada je iz kabineta predsednika Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stigla i dokumentacija o potrošenom novcu za protest kosovskih Srba, u petak je situacija drugačija. Predsednik Tadić ne želi da odgovara na pitanja na tu temu: "Da li imate neko pitanje na koje bih ja mogao da odgovorim, ili ako nema pitanja... Molim vas da ne govorimo o sportu i razonodi, to bi bilo jako loše".

Šef Vladine kancelarije za saradnju sa medijima Srđan Đurić tvrdi da prozvana ministarstva nisu izdvojila novac za finansiranje protesta kosovskih Srba. Podsetimo, reč je o ministarstvu prosvete i sporta, zdravlja i lokalne samouprave: "Iz budžeta Vlade Srbije za srpske institucije na Kosovu i Metohiji, novac se uplaćuje samo iz dva razloga. Prvi isključivo za plate i drugi za investicije. Budžet je strogo kontrolisan i sa te strane ne postoji mogućnost nikakvih manipulacija. Da je kabinet predsednika države zatražio objašnjenje pre nego što je objavio saopštenje, on bi sve ove informacije mogao da dobije od Vlade Republike Srbije i da zaključi da budžet nije trošen na organizaciju protesta koji je održan u Beogradu", kaže Đurić.

Vršilac dužnosti ministra prosvete Milan Brdar takođe je demantovao tvrdnje predsednika Tadića. Brdar je, međutim, objasnio da i u slučaju da je to ipak tačno u tome ne vidi odgovornost ministarstva: "Ministarstvo prosvete finansira škole, fakultete, univerzitete u Srbiji. Kako će konkretno direktor škole, dekan, rektor potrošiti određenu svotu novca, u vezi sa tim niko ne može da očekuje od ministarstva takav stepen kontrole. Ja ne verujem da se to dogodilo, a ukoliko i jeste, ne vidim stepen odgovornosti Ministarstva prosvete, s obzirom da je svaki od ovih subjekata autonoman i konačno svako snosi odgovornost za svoje odluke".

Inače, predstavnici kosovskih Srba koji su organizovali protest u Beogradu najavili su da će centralni miting antiizborne kampanje biti održan u sredu, 20. oktobra, u Kosovskoj Mitrovici, sa početkom u 12.00 časova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.