Nova vlada za brži put u Evropu

Izvor: Blic, 07.Jul.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova vlada za brži put u Evropu

Nova Vlada Srbije sa premijerom Mirkom Cvetkovićem izabrana je sinoć u Skupštini Srbije i već danas će, kako saznaje „Blic", sa svoje prve sednice uputiti poslanicima na ratifikaciju sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, kao i gasni sporazum sa Rusijom. Postoji mogućnost da se već danas oba sporazuma nađu u Skupštini i da počne rasprava o njima.

Skupština je o programu i članovima vlade glasala u celini javnim izjašnjavanjem. Za vladu je glasalo 127 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslanika, protiv je 27 bilo, nije glasalo 10 od ukupno 164 prisutnih poslanika.

Posle izbora članovi vlade su položili zakletvu pred poslanicima, a tom činu nisu prisustvovali poslanici SRS i LDP koji nisu učestvovali u glasanju.

Reakcije stranih zvaničnika na formiranje nove vlade možete pročitati ovde.

Izveštaje i komentare svetskih medija o novoj vladi možete pročitati ovde.

Kabinet novog premijera, po svemu sudeći, spreman je da vuče brze poteze u cilju ostvarivanja glavnih ciljeva Vlade, od kojih je na prvom mestu punopravno članstvo Srbije u EU. U svom ekspozeu pred poslanicima, Cvetković je naglasio da da je „cilj Vlade da ubrzanjem ekonomskih i drugih reformi, koje predviđa SSP, Srbija već krajem ove ili početkom naredne godine dobije status kandidata za ulazak u EU". Kako „Blic" saznaje, predlog Zakona o usvajanju SSP u Skupštini u ime Vlade braniće vicepremijer Božidar Đelić, koji je ranije vodio ceo ovaj posao, a u novoj Vladi će preuzeti resor nauke i razvoja.

Prema Cvetkovićevim rečima, jedan od prioriteta nove Vlade biće i produbljivanje i proširivanje ekonomskih i političkih odnosa sa Ruskom Federacijom a ratifikacija gasnog aranžmana biće jedna od njenih prvih zakonodavnih inicijativa.

On je najavio i da će Vlada nastojati da unapredi odnose sa SAD da bi „najveća svetska sila pri rešavanju sporova na Balkanu uvažavala interese Srbije i srpskog naroda".

Povećanje zaposlenosti

Sve stranke koalicije saglasne su i da nova Vlada nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da će preduzeti sve pravne i diplomatske mere za očuvanje pokrajine u sastavu Srbije.

Kao jezgro ekonomskog programa, Cvetković je najavio povećanje zaposlenosti i rast investicija.

- Cilj Vlade je da BDP raste po stopi od sedam odsto godišnje u naredne četiri godine i da se u tom periodu otvori najmanje 200.000 radnih mesta. Cilj je i da se inflacija u 2012. godini smanji na četiri odsto godišnje - rekao je Cvetković.

Mandatar je istakao da će osnovni pravci privrednih reformi u narednim godinama biti dovršetak privatizacije društvenih preduzeća, uvođenje konkurencije na tržištima infrastrukturnih i komunalnih delatnosti i pokretanje privatizacije javnih preduzeća, kao i povećanje efikasnosti sudskih organa.

Od velikih infrastrukturnih projekata Cvetković je naveo plan da se završi izgradnja autoputa i modernizacija železnice na koridoru 10, početak gradnje puta ka južnom Jadranu, početak izgradnje gasovoda „Južni tok", kao i modernizaciju regionalnih puteva. Cilj Vlade je i da stvori šanse za besplatno visoko obrazovanje i besplatnu zdravstvenu zaštitu za sve siromašne, a da će svih građani Srbije biti zaštićeni od ekstremnog siromaštva.

Za realizaciju socijalnih ciljeva, Vlada je, kako je istakao, pripremila paket mera, među kojima je i to da se od septembra penzije povećaju za 10 odsto.

Kritike opozicije

- Realizacijom programa Vlada će obezbediti veće zarade, veće penzije, veća socijalna odgovornost, veća mogućnost za zaposlenje, manje korupcije, biće izgrađena osnovna infrastruktura i ostvarena snažnija pozicija zemlje za odbranu suvereniteta - naveo je Cvetković.

Poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Srbije kritikovali su ekspoze mandatara Cvetkovića kao nedorečen, bez jasnih i konkretnih datuma, a zamerke su upućene i na račun Cvetkovića kao nestranačke ličnosti i negirali njegove ekspertske kvalitete. Šef poslaničkog kluba DSS-NS Miloš Aligrudić istakao je da novu Vladu neće voditi Cvetković koji „nema politički autoritet" već će to, umesto njega, činiti predsednik DS Boris Tadić sam ili preko „svog izaslanika" Ivice Dačića.

- Ovu Vladu nije sastavljao mandatar već Tadić uz konsultacije sa Kameronom Manterom, Stivenom Vordsvortom, (Milanom) Bekom i (Miroslavom) Miškovićem - kazao je Aligrudić.

Poslanik SRS Zoran Krasić rekao je da „ovom zemljom vlada i hara Boris Tadić, on će biti predsednik Republike i predsednik Vlade, a Cvetković je kolateralna stvar".

Deo sednice obeležila je i rasprava o pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću. Šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić rekao je da je za vreme vladavine Đinđića „carevala mafija" i postavio pitanje u vreme čije vlasti je izgrađen „surčinski klan". „Vaša tragedija je što vam je ubijen predsednik i što ga je ubilo društvo sa kojim se družio", kazao je Nikolić. Poslanici LDP-a zatražili su od predstavnika DS da reaguje na izjave radikala o Đinđiću a od predsednice parlamenta da spreči vređenje Đinđića u skupštini. Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija kazala je da DS sa ponosom sledi ideju i viziju Zorana Đinđića i da se danas formira vlada za koju veruju da će ostvariti ideale za koje je on dao svoj život.

Ciljevi kabineta

-opredeljenje za evropsku budućnost Srbije

-neprihvatanje nezavisnosti Kosova i Metohije

-neophodnost jačanja ekonomije

-jačanja socijalne odgovornosti Vlade

-pooštravanje borbe protiv kriminala i korupcije

-poštovanje međunarodnog prav

Stojčević umesto Mihajlova

Generalni sekretar Skupštine Srbije u prošlom sazivu Tamara Stojčević danas preuzima dužnost generalnog sekretara Vlade Srbije. Dosadašnji generalni sekretar u kabinetu Vojislava Koštunice bio je Dejan Mihajlov.

Šijaković bio i Koštuničin kadar

Odluka predsednika Srbije i lidera DS Borisa Tadića da za ministra vera predloži Bogoljuba Šijakovića, profesora na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, izazvala je veliko nezadovoljstvo u DS. Šijaković je od 2000. do 2001. bio ministar vera u Saveznoj vladi SRJ i ostao je upamćen po svom zalaganju da se Haškom tribunalu ne isporuči Ratko Mladić i drugi optuženi za ratne zločine. Iako je zvanično nestranačka ličnost, Šijaković važi za bliskog prijatelja ljudi iz najtvrđeg jezgra DSS.

Ko su ministri i potpredsednici

1. premijer

Mirko Cvetković (DS)

2. zamenik predsednika i ministar policije

Ivica Dačić (SPS)

3. potpredsednik i ministar ekonomije

Mlađan Dinkić (G17)

4. potpredsednik i ministar za nauku i razvoj

Božidar Đelić (DS)

5. potpredsednik

Jovan Krkobabić (PUPS)

6. ministar odbrane

Dragan Šutanovac (DS)

7. ministar spoljnih poslova

Vuk Jeremić (DS)

8. ministar pravde

Snežana Malović (DS)

9. ministar finansija

Dijana Dragutinović (DS)

10. ministar za državnu upravu i lok. samoupravu

Milan Marković (DS)

11. ministar rudarstva i energetike

Petar Škundrić (SPS)

12. ministar zdravlja

Tomica Milosavljević (G17)

13. ministar za infrastrukturu

Milutin Mrkonjić (SPS)

14. ministar za ekologiju i prostorno planiranje

Oliver Dulić (DS) 15. ministar prosvete

Žarko Obradović (SPS)

16. ministar za telekomunikacije

Jasna Matić (G17 *)

17. ministar za NIP

Verica Kalanović (G17)

18. ministar trgovine

Slobodan Milosavljević (DS)

19. ministar za poljoprivredu

Saša Dragin (DS)

20. ministar za rad i socijalnu politiku

Rasim Ljajić (SDP)

21. ministar za KiM

Goran Bogdanović (DS)

22. ministar za omladinu i sport

Snežana Samardžić-Marković (G17)

23. ministar za dijasporu

Srđan Srećković (SPO)

24. ministar kulture

Nebojša Bradić (G17*)

25. ministar vera

Bogoljub Šijaković (DS*)

26. ministar za ljudska i manjinska prava

Svetozar Čiplić (DS)

27. ministar bez portfelja

Sulejman Ugljanin (SDA)

*Nisu članovi stranke, ali su na kvotama tih partija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Luci: Što pre ratifikovati SSP

Izvor: B92, 07.Jul.2008

Beograd, Novi Sad -- Slovenački ambasador u Srbiji Miroslav Luci rekao je da očekuje da će nova vlada Srbije što pre ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju... "Bilo bi dobro da nova vlada što pre ratifikuje SSP, da se postigne opšti konsenzus u Srbiji, i vlasti i opozicije, oko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.