Izvor: Blic, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova vlada do Božića

Nova vlada do Božića

Sadašnja vlada Srbije neće pasti jer će na osnovu ustavnog zakona biti raspisani izbori. Ovo je prva vlada posle 5. oktobra koja sebi dobrovoljno skraćuje mandat. Bilo bi važno da izbori budu do kraja godine. Nova vlada bi mogla da bude formirana već do Božića, kaže Mlađan Dinkić, lider G17 plus, u razgovoru za 'Blic'.

- Odmah zatim bio bi donet budžet za 2007. godinu. U Japanu se vlada formira dva dana nakon izbora. Ovde to neće biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slučaj, ali očekujem da će ovaj proces trajati daleko kraće nego prošli put - kaže Dinkić. Kada će biti izbori? Pominju se 10, 17. i 24. decembar, čak i mart?

- G17 smatra da parlamentarni izbori treba da se održe u decembru. Izgleda da se samo radikali plaše izbora, jer jedino oni pominju mart. Ipak, za demokratski proces je bolje da lokalni izbori budu u sredini mandata Vlade. Nemamo ništa protiv da se parlamentarni i predsednički izbori održe istovremeno.

Da li će G17 na izbore samostalno ili u koaliciji? Spominje se SPO kao mogući partner?

- Spremni smo da na izbore izađemo samostalno, što smo već pokazali dobrim rezultatom na lokalnim izborima u velikom gradu kao što je Leskovac, gde smo bili treći, sa preko 10 odsto osvojenih glasova. Dobili smo nekoliko nezvaničnih ponuda za koalicije. O tome će odluku doneti naš GO nakon raspisivanja izbora. Verovatnoća da idemo u koaliciji je minimalna. Da li se izbori raspisuju i zbog toga što pregovori o statusu KiM ulaze u završnu fazu?

- Izbori se raspisuju jer je donet novi ustav. S druge strane, dobro je da pitanje konačnog statusa Kosova ne opterećuje predizbornu kampanju, jer su tu moguće političke manipulacije. Bolje je da nova vlada, sa punim kapacitetom uđe u završnu fazu pregovora oko statusa Kosova. Kada bi mogao da usledi nastavak pregovora sa EU?

- Ukoliko bi se u kratkom roku nastavili pregovori sa EU, to bi dalo dodatni podstrek demokratskom bloku pred izbore i pobeda nad radikalima bila bi osigurana. Srbija bi već sledeće godine postala kandidat za članstvo u EU, pod uslovom da se u međuvremenu okonča saradnja sa Hagom. Kako je to moguće ako izveštaj glavne tužiteljke bude negativan?

- Nadam se da izveštaj neće biti tako intoniran. Imajući u vidu da je dugo razgovarala sa Vladimirom Vukčevićem i Rasimom Ljajićem, verujem da su je oni uverili da se ozbiljno radi na hapšenju haških optuženika i da postoji puna politička volja da se taj proces što pre okonča. Na osnovu toga EU bi mogla da donese odluku da nastavi pregovore. Podsećam da su nakon usvajanja akcionog plana i pozitivnih signala iz Brisela radikali počeli da gube snagu. Sada i Tadić i Koštunica imaju bolji rejting od Nikolića i Vučića. I G17 plus je u stalnom usponu, sa podrškom koja u ovom trenutku iznosi oko osam odsto. Dodatni vetar u leđa od strane EU učvrstio bi jedinstvo demokratskog bloka i pomogao nam da nakon dobijenih izbora nastavimo sa sprovođenjem reformi. Kakve su šanse da nova vlada izruči Mladića?

- Bez ispunjenja obaveza prema Hagu, nećemo moći daleko da doguramo. To je sada pitanje logistike i organizacije rada bezbednosnih službi. Moramo imati u vidu da se nijedna organizacija ne može transformisati preko noći. Posle novih izbora nužno je ubrzati reformu bezbednosnih službi. Šest godina posle 5. oktobra građani se žale da i dalje nema pravde. Svi tajkuni rade osim Bogoljuba Karića?

- Pravda u Srbiji je izuzetno spora, što iritira i mene, kao i većinu građana. Ipak, konačno je počelo da se sudi za najozbiljnije privredne zloupotrebe, što je veliki korak napred. Nije podignuta optužnica samo protiv Karića, pred sudom su i stečajna i drumska mafija, doneta je presuda za Ibarsku magistralu... Policija sve bolje radi svoj posao, ali ih u borbi protiv korupcije i kriminala prati samo deo sudstva. Dinar je neočekivano jak. Postoje komentari da to nije samo rezultat ponude i tražnje na tržištu deviza.

- Stabilan dinar je doprineo obaranju inflacije koja je već četiri meseca u padu. Podaci pokazuju da je u prvih osam meseci izvoz porastao 27 odsto, što znači da mu kurs nije prepreka. Strane direktne investicije istovremeno su premašile 3,2 milijarde dolara. Upravo zbog toga je dinar ojačao. Sve dok jak dinar ne sprečava rast izvoza, politika NBS će imati punu podršku Ministarstva finansija. Razni analitičari, pa čak i moj kolega Bubalo, pre tri meseca su tvrdili da će kurs dinara biti poguban po izvoz. Rezultati govore suprotno. Sada brže raste nivo izvoza nego uvoza. Za razliku od dežurnih skeptika, verujem da će dinar biti i ubuduće jak, jer očekujem da će Srbija zadržati visoki priliv stranih investicija od najmanje četiri milijarde dolara godišnje. Čak je i biznismen Zoran Drakulić pisao Koštunici da obrati pažnju na nerealan kurs dinara.

- Ne možemo se voditi za ličnim utiscima jednog privrednika. Jak dinar u ovoj fazi tranzicije obara inflaciju, a ne šteti izvozu. Benzin je tri puta pojeftinio. Šta bi još moglo da pojeftini?

- Pojeftinjenje naftnih derivata daje prostor za smanjenje cena, jer opadaju realni troškovi proizvodnje. Nažalost, naše tržište još nije dovoljno konkurentno, pa pojeftinjenje goriva ne obara u većoj meri druge cene. Očekujem da će inflacija do kraja godine biti ispod devet odsto.

Ukida se uredba o zabrani uvoza nafte. Da li ćemo imati različite cene benzina? - Nakon usvajanja izmena Zakona o carinskoj tarifi, zabrana uvoza naftnih derivata biće zamenjena novouvedenim carinama. To u prvo vreme neće imati bitnog efekta na tržište, jer je carina namerno postavljena visoko, kao ekvivalent zabrani, kako bi se dala šansa NIS da završi restrukturiranje. Nakon isteka perioda od tri godine carina će se do 2012. godine postepeno spuštati na nivo od pet odsto koji važi i u EU, kada će NIS biti izložen ravnopravnoj konkurenciji.

B. Krivokapić N. M. Jovanović Nisam fontana želja Da li ćete uskoro okupiti bend 'Monetarni udar'?

- S obzirom na to da dinar neprestano jača, nema nikakvih šansi da se 'Monetarni udar' ponovo okupi (smeh). Ali često sviram u raznim gradovima sa lokalnim bendovima bez probe i najave. U Leskovcu sam pre dve nedelje svirao gotovo dva sata sa veoma dobrim 'Pikaso bendom'. U Blacu sam čak lupao i bubnjeve, prvi put nakon dvadesetak godina. Primetio sam čudnu povezanost između ovih svirki i rezultata stranke na lokalnim izborima. Gde god sam svirao, stranka je osvojila iznad 10 odsto (smeh). Da li se cenkate na pijaci?

- Ponekad. Zavisi od psihološkog profila prodavca koji procenjujem prema izrazu lica - ako procenim da je slab karakter i da ima šanse da spustim cenu, onda se cenkam. U suprotnom se ne brukam. Šta vam najčešće građani kažu kad vas sretnu?

- Uglavnom traže da im rešim neki lični problem. Ponekad imam utisak da me neki ljudi doživljavaju kao šetajuću fontanu želja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.