Izvor: B92, 26.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nova-stara inicijativa"

Beograd -- Dušan Janjić kaže da inicijativa Vlade ne nudi ništa novo u odnosu na pismo koje su Tadić i Koštunica ranije uputili Kontakt-grupi.

Vlada Srbije je juče usvojila "Inicijativu za to da otpočne nova faza pregovora o statusu Kosova i Metohije", koju je uputila generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu. Inicijativa je obrazložena time da dosadašnji pregovori nisu doveli do sporazumnog rešenja, kao i neprihvatljivošću sadržaja predloga Martija Ahtisarija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Dakle, radi se o istoj inicijativi u kojoj Beograd traži direktne razgovore. Problem sa sadašnjom inicijativom jeste sledeći: prvo, on dolazi u doba kada SB treba da završi raspravu o Ahtisarijevom izveštaju i, reklo bi se, kasno sa stanovišta očekivanja da će biti novih pregovora, mislim da to nije realno", kaže koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

On kaže da ipak ne znači da inicijativa neće proizvesti "neke političke efekte" - zahtev Vlade Srbije bi trebalo da posluži Rusiji kao jedan od argumenta: "Pretpostavljam da se Vlada rukovodila procenom da bi inicijativa mogla da ojača poziciju Rusije pred predstojeći 'rat rezolucijama'".

"Očigledno je da vlada sa novim ministarstvom hoće da ostvari ono što je ministar najavio, politiku kontinuiteta. Mislim da je ovo ulazak Srbije u tunel iz koga ona, kako izgleda, neće ni tražiti izlaz. Tadićevi ljudi su digli ruke od Kosova, a Koštuničini ne umeju da promene politiku. To je jedan možda dobar unutrašnjepolitički manipulativni potez, ali sa vrlo vrlo malim izgledima da donese bilo šta pozitivno za jačanje uticaja Srbije na Kosovu", kaže Janjić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.