Nova rezolucija bez statusa Kosova

Izvor: Blic, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova rezolucija bez statusa Kosova

Zahtev na kome insistira Rusija jeste da se novom rezolucijom o Kosovu ne prihvati celokupan paket predloga rešenja Martija Ahtisarija. To praktično znači da bi predlagači takozvane zapadne rezolucije SAD i evropska trojka, Francuska, Britanija i Nemačka, morali da se odreknu političkog dela rešenja Ahtisarija u kome se za Kosovo predlaže nezavisnost uz međunarodni nadzor, a koji je u nacrtu rezolucije ovih zemalja prihvaćen.

Lavrov: Neprihvatljiv zapadni nacrt rezolucije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Za Rusiju je neprihvatljiva rezolucija o Kosovu koju su u SB UN predložile zapadne zemlje, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. „Rezolucija koju su neke zapadne zemlje iznele na razmatranje u SB UN, a koja podržava plan Martija Ahtisarija i ukidanje postojeće Rezolucije 1244, za nas nije prihvatljiva", rekao je Lavrov u Bakuu, nakon razgovora sa azerbejdžanskim kolegom Elmarom Mamedžarovim. On je kazao da jednostrana rešenja za Kosovo mogu da postanu presedan koji će imati odjeka u mnogim delovima sveta.

Državni sekretar Kondoliza Rajs rekla je juče da se u predloženoj američko-evropskoj rezoluciji ne insistira na nezavisnosti Kosova. Ona to argumentuje činjenicom da u rezoluciji nema pasusa u kome piše - da će Kosovo biti nezavisno. „Blic" je ranije objavio oba nacrta rezolucije, i ruski i zapadni. Za razliku od ruske rezolucije koja uvažava predlog Ahtisarija, ali samo njegov tehnički deo sa rešenjima za unutrašnju organizaciju Kosova, zapadna rezolucija insistira na hitnom sprovođenju celog predloga Ahtisarija. Osnovna razlika između dva predloga je u tome da Rusija insistira na tome da se poštuje Rezolucija 1244 koja predviđa suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, dok bi Zapad da se ona ukine posle tromesečnog prelaznog perioda. Time bi se, de fakto, otvorila vrata nezavisnosti Kosova.

Članice SB UN iz EU „uz izvesne ograde" podržavaju američko-nemački predlog rezolucije SB UN o Kosovu, kojim se predviđa mogućnost da Kosovo posle prelaznog razdoblja od 120 dana de fakto postane nezavisno, navode izvori u Briselu.

Izvori EU u Briselu rekli su za Betu da „jedna ili dve" zemlje EU, koje su članice SB UN, traže da se dodatno razjasni stav u američko-nemačkom nacrtu rezolucije da će odredbe te rezolucije zameniti odredbe ranijih rezolucija SB UN, uključujući Rezoluciju 1244.

Državni sekretar SAD kaže da o budućem statusu Kosova trenutno nema saglasnosti, ali i ponavlja da plan Ahtisarija štiti interese svih.

- Predložena rezolucija pretpostavlja da je takva nezavisnost moguća, ali tamo nema pasusa da će Kosovo biti nezavisno - kaže Rajsova.

Njena izjava i poslednji navodi zvaničnika u Moskvi više nego jasno pokazuju da posle tri bitna sastanka koja su održana u poslednje vreme na relaciji SAD - Rusija - EU nije bilo pomaka u približavanju stavova o budućnosti Kosova. Otuda će SAD, kako se nezvanično spekuliše u međunarodnim krugovima, morati da ublaže svoj stav o političkom delu Ahtisarijevog predloga. To bi moglo da dovede do odlaganja odluke o statusu Kosova.

- Rezolucija mora odgovarati svima kako bi došla pred SB. Sada niko ne može precizno da kaže, ali nije isključeno da se rezolucijom uvede prelazno rešenje. To bi bio tranzicioni period sa protektoratom - kaže za „Blic" međunarodni diplomata uključen u kosovski problem.

Poslednja u nizu prilika da se usaglase stavovi jeste samit Grupe 8 koji se održava 6. i 7. juna. Rezolucija, gotovo je sigurno, neće biti doneta u maju, kako je to najavljivano iz Vašingtona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.