Izvor: B92, 24.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova "razmena" nepokretnosti Vojske

Beograd -- Pitanje je da li će se ta razmena imovine sklopiti bez tendera, kao što je to bio slučaj sa zgradom Vojnotehničkog insituta.

Vrhovni savet odbrane je na sastanku u četvrtak uveče od ministra odbrane Prvoslava Davinića zatražio da, kako se navodi, "donoseći odluke iz svoje nadležnosti, izvrši razmenu nepokretnosti na ekskluzivnim lokacijama, namenjenih rešavanju stambenog pitanja najviših vojnih funkcionera", ne bi li se tako rešio stambeni problem većeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broja vojnika.

Pojedini mediji preciziraju da se radi o 17 luksuznih stanova za namenjenih najvišim funkcionerima Vojske Srbije i Crne Gore, koji se završavaju u Beogradu. Međutim, ostaje pitanje da li će se i ovaj posao sklopiti bez tendera i licitacije, kao što je to bio slučaj sa zgradom Vojnotehničkog insituta.

Neki stanovi u luksuznom stambenom kompleksu koji se završava na Banjici, prema navodima pojedinih medija, imaju i preko 200 kvadrata. U njih je trebalo da se usele najviši oficiri VSCG. Međutim, prema odluci VSO, njihovom prodajom ili zamenom, trebalo bi da budu kupljeni stanovi koji će kvadraturom odgovarati propisanim standardima, i u koje će moći da se useli nešto više porodica koje više od 13 godina čekaju na rešenje stambenog pitanja. Prema saznanjima B92, međutim, i u ovom slučaju moglo bi da dođe do imovinsko-pravnih problema, jer pojedini visoki oficiri imaju uredno dobijeno rešenje za dodelu stanova u ovoj zgradi. Potvrdu ove informacije nismo uspeli da dobijemo u Ministarstvu odbrane.

Istovremeno, na listi za prodaju je i telekomunikacioni centar na Pančićevom vrhu na Kopaoniku. Situaciju komplikuje činjenica da se podzemni telekomunikacioni centar ne nalazi na listi takozvanog viška vojne imovine, pa je tako ostalo nejasno po kom osnovu se on našao spisku objekata za prodaju.

Prema rečima bivšeg generala Ninoslava Krstića iz Foruma za bezbednost i demokratiju, sistem po kome bi se vojsci materijalno pomoglo kroz prodaju njenih objekata sporan je jer se u nekim stavkama kosi sa Ustavnom poveljom, a takođe je sa imovinsko - pravne strane nejasno kome zapravo pripadaju objekti koje koristi Vojska. "Vojsci pripadaju samo objekti koje koristi. Kada Vojska napusti objekte koje koristi, oni pripadaju državama-članicama. Tu moraju da se jave Vlade i Srbije i Crne Gore i da kažu "Stop Fondu", ta imovina pripada državama članicama", kaže Krstić.

Procene o broju vojnih lica koji nemaju rešeno stambeno pitanje kreće se između 13.000 i 16.000. Najveći broj stigao je iz republika bivše SFRJ. Ideja ministarstva odbrane bila je da se, putem prodaje vojne imovine preko Fonda za reformu odbrane, prikupi novac za izgradnju novih stanova, ali je ostalo sporno to što Zakon o sprovođenju Ustavne povelje predviđa zabranu otuđenja imovine bivše SRJ do donošenja Zakona o imovini zajednice, kao i činjenica da je prvi veliki posao te vrste, trampa zgrade Vojnotehničkog instituta, obavljena bez tendera ili licitacije, direktnom pogodbom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.