Nova premijerka Hrvatske: Za neucenjivanje suseda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2009, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova premijerka Hrvatske: Za neucenjivanje suseda

ZAGREB/DUBROVNIK - Hrvatska podržava evroatlanske integracije susednih zemalja i na tom putu neće ih ucenjivati bilateralnim pitanjima, izjavila je danas na Kroacija samitu u Dubrovniku premijerka Jadranka Kosor.

Ističući da će Hrvatska biti aktivan i neumoran zagovarač evroatlanske perspektive za sve zemlje regiona, Kosorova je učestvujući u radu drugog dana samita, naglasila da neće zloupotrebljavati svoj položaj članice NATO-a da uslovljava ili ucenjuje države kandidate >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bilateralnim pitanjima koja ne pripadaju procesu pristupanja evroatlanskim strukturama.

Kosorova je naglasila da Hrvatska traži da se princip neucenjivanja primeni u hrvatskim pregovorima s EU što je važno za proces transformacije celog regiona.

Naglasila je i da Hrvatska neće odustati od prava na evropsku budućnost i da će njena vlada nastaviti s evropskom i transatlanskom politikom,dodavši da je njen prethodnik Ivo Sanader ostvarivanje tog strateškog cilja pretpostavio i sopstvenoj karijeri.

Špirić: Za narode BiH prioritet ulazak u NATO i EU

Mesić: Srbija se mora "dekosovizirati"

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da učesnici Letnje škole demokratije u Strazburu, koji su napustili prostoriju tokom njegovog predavanja, nisu pravilno razumeli njegovo obraćanje kada je rekao da se Srbija mora "dekosovizirati".

"Nisam ja rekao da Srbija treba da prizna Kosovo. Srbija se mora dekosovizirati. Ona ne sme čitavo vreme otvarati jednu temu koja je stotinama godina iza nas. Prebacili ste tu temu iz političke u pravnu sferu? U redu, prebacili ste. Neka se to rešava. Ali, mi moramo otvoriti komunikaciju", rekao je Mesić u intervju za list "Borba".

Tokom boravka u Strazburu, predsednik Mesić obratio se delegacijama mladih lidera iz 47 zemalja članica Saveta Evrope i rečima o nepovratnosti nezavisnosti Kosova, prvo izazvao aplauze albanskih delegata, da bi posle slično intoniranih izjava o potrebi da se politička elita u Srbiji „dekosovizuje", učesnici Letnje škole demokratije iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore napustili su njegovo predavanje.

Sve političke snage i konstitutivni narodi u BiH slažu se da je prioritet spoljne politike ulazak u EU i NATO, izjavio je predsedavajući Saveta ministara Nikola Špirić ističući da su u BiH svesni da su u prošlosti činili pogreške i zastoje i da žele sustići izgubljeno vreme.

On je ocenio da bi političke elite u BiH trebale više raditi unutar zemlje, a manje očekivati od Brisela ili Vašingtona, a šefovi zemalja regiona iskoristiti zamor od proširenja u EU za više inicijativnosti u međusobnoj saradnji.

Tači "za dobrosusedske odnose" i sa Srbijom

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da građani Kosova, nakon ratova i etničkih sukoba u prošlosti, danas odbacuju nasilje i prihvataju stabilnost i mir koju je do sada priznala 61 država. Rekao je i da Kosovo kao demokratsko, slobodno i multietničko društvo u kome su svi građani ravnopravni želi razvijati dobrosusedske odnose sa svim zemljama,uključujući i Srbiju.

Jeremić otkazao, jer je trebalo da govori drugog dana

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić otkazao je učešće na samitu jer, iako je bio najavljen, nije mogao govoriti na otvaranju sastanka, već je naknadno određeno da to bude drugog dana samita.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kosorova: Neevropska blokada

Izvor: B92, 10.Jul.2009

Dubrovnik, Sarajevo -- Slovenačka blokada hrvatskih pristupnih pregovora s Evropskom unijom je neevropska, izjavila je u Dubrovniku hrvatska premijerka Jadranka Kosor... Kosorova je uoči otvaranja četvrtog Kroacija samita, međutim, izjavila da Hrvatska očekuje da bude nađeno rešenje i da očekuje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.