Izvor: B92, 06.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova organizacija Ministarstva odbrane SCG

Beograd -- Generalštab Vojske Srbije i Crne Gore ubuduće će biti organizaciona jedinica Ministarstva odbrane državne zajednice, odlučio je u utorak Vrhovni savet odbrane na svojoj sednici na Svetom Stefanu.

Izvor radija B92 u Ministarstvu odbrane kaže da je odluka o novoj "organizaciji nadležnosti Ministarstva odbrane" ključna u reformi Vojske Srbije i Crne Gore. Kako se saznaje, ova odluka znači da će svi zaposleni u Vojsci Srbije i Crne Gore postati službenici Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbrane, a Generalštab prelazi pod pod kontrolu Ministarstva, koje će biti podeljeno u pet sektora i dve uprave.

Prvi sektor - pod nazivom Sektor vojni, u svom sastavu imaće Generalštab, dok se elitna specijalna antiteroristička jedinica Kobre i Kontrolni organ Vojske - glavni inspektorat, stavljaju pod direktnu kontrolu Ministra odbrane. Drugi sektor baviće se "upravljanjem ljudskim resursima", čime se ujedno ukida i dosadašnja Uprava za moral Vojske. Treći je sektor za odbrambene pripreme, četvrti Sektor za logistiku, preko kojeg će od sada ići sve javne nabavke u okviru Vojske, a koje su prema saznanjima Ministarstva odbrane bile predmet raznih zloupotreba. Peti je - Sektor za obaveštajno bezbednosne poslove, u okviru kojeg bi uskoro trebalo da se formira Vojna obaveštajna agencija, skraćeno VOA.

Pored sektora, formiraće se i dve Uprave - Uprava za međunarodnu vojnu saradnju i integracije i Uprava za politiku odbrane. Izvor Radija B92 tvrdi da će ova reorganizacija neminovno dovesti i brojnih kadrovskih pomeranja i promena unutar Vojske Srbije i Crne Gore. Jedan od razloga za to je i nova organizacija Sektora vojnog, prema kojem će naša vojska imati pet korpusa i jednu brigadu.

Ubuduće će postojati: Crnogorski korpus, Korpus sever sa sedištem u Beogradu i Korpus jug, sa centrom u Nišu, čime se između ostalog ukida Prištinski korpus Vojske Srbije i Crne Gore. Potom, Vazduhoplovni korpus, čime će se objediniti dosadašnji rodovi vojske Ratno Vazduhoplovstvo i PVO (Protivvazdušna odbrana), dok je peti korpus - Korpus rezervnih snaga. Ratna mornarica od sada će imati status Brigade.

Izvor B92 u Ministarstvu odbrane dodaje da je nova organizacija Vojske potpuno usklađena sa standardima NATO saveza, što je ključni preduslov za prijem naše zemlje u program Partnerstvo za mir. Ovaj program u sredu će u Briselu ministar Boris Tadić i načelnik Generalštaba Branko Krga predstaviti Savetu NATO-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.