Nova kosmetska faza

Izvor: Politika, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova kosmetska faza

Test za odnose među velikim silama, kao i za dejstvo svetske zajednice prema lokalnim izazovima pa i za pravila međunarodnog ponašanja

Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, 11. marta – "Kosovsko pitanje", kako se naziva u zvaničnom internacionalnom opštenju, ušlo je u novu, reklo bi se, svetsku fazu. Odluku o novom statusu Kosmeta treba da donese Savet bezbednosti UN, koji je tu pokrajinu Srbije pre gotovo osam godina stavio pod međunarodnu upravu, gde bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << neizvesnosti mogle da budu veće nego na jučerašnjim bečkim pregovorima završenim, prema očekivanjima, bez dogovora Beograda i Prištine. Iz diplomatskih izvora i pojedinih medija, naime, sugeriše se da predstoji etapa u kojoj će Kosmet postati značajan test odnosa među velikim silama, kao i dejstva svetske zajednice prema lokalnim izazovima, pa i pravila međunarodnog ponašanja u tek započetom stoleću. Taj proces bi mogao, prema raspoloživim pretpostavkama, da donese "rešenja bez presedana", ali i da potraje duže nego što se ovde računa i s dometima koji prevazilaze domašaje "dovršavanja još nedovršenih poslova na Balkanu".

Kao osnovno novo pitanje nameće se, tvrde upoznati, odnos između SAD i Rusije, čiji su se međusobni odnosi u poslednje vreme prilično pogoršali uprkos istrajnim iskazima predsednika Džordža Buša i Vladimira Putina o "značajnom uzajamnom ličnom poverenju". Kosmet se, pri tom, ukazuje kao prilika da Vašington i Moskva odrede "realnu meru" svoje sve složenije veze, u trenutku kad njemu autoritet opada, ponajviše zbog košmara u Iraku, a njoj uticaj raste u skladu s visokim cenama energenata kojima obiluje.

U opticaju je, naširoko se priča, niz varijanti. U rasponu, ukratko: od mogućnosti da Rusi održe reč da će biti protiv rešenja za Kosmet s kojim se ne saglase obe strane, do slutnji da će se upustiti u "trampu interesa" sa Amerikancima.

Da li će Moskva, a možda i Peking, biti spremni da ulože veto na nacrt rezolucije u kome bi videli nedozvoljeno skrnavljenje teritorijalnog integriteta jedne članice UN (Srbije)? Odgovor na to pitanje dobiće se delikatnim pregovorima, čiji bi suštinski deo, kako se spekuliše, mogao da ostane izvan domašaja mnogih, čak i kvalifikovanih, radoznalaca.

Hroničari podsećaju da je nedavno došlo do vrlo neuobičajenog dvostrukog veta koji su Rusija i Kina uložili u slučaju Mjanmara (Burme). Ta zemlja bila je na tapetu zbog kršenja ljudskih prava, ali su pomenute dve sile istakle da za zahtevnu rezoluciju protiv nje nema mesta jer ona "ne predstavlja pretnju međunarodnom miru i bezbednosti". Oko nuklearizacije Irana i Severne Koreje, Savet bezbednosti je izglasao, reklo bi se, iznijansirane, kompromisne rezolucije.

U predstojećoj etapi oko Kosmeta, najizrazitiji će biti, sluti se, napori SAD i članica EU da izdejstvuju kompromis kojim bi se izbegao – veto. Da se dođe do rezolucije koja bi Rusiji i Kini "omogućila" da svoje neslaganje izraze uzdržavanjem od opredeljivanja "za" i "protiv". Po nekim nagoveštajima, nacrt s tim ciljem pripremaju Amerikanci i Britanci.

Promena statusa Kosmeta, prema poznavaocima, zavisi pre svega od odluke Saveta bezbednosti. Ne bude li nove rezolucije, ostaje na snazi postojeća 1244 u kojoj je sadržan teritorijalni integritet Srbije. Bez drugačije rezolucije ne bi bilo mogućno ni da EU preuzme, kako se predviđa, dužnosti od Unmika, kažu pojedini poznavaoci.

Ne isključuje se i drugačiji tok događaja. Da u nedostatku rezolucije, Priština proglasi nezavisno Kosovo, a da (ne)priznavanje tog statusa bude prepušteno državama ponaosob...

Savet bezbednosti UN čini 15 članica – pet stalnih s pravom veta, i deset promenljivih. U prvoj grupi su SAD, Rusija, Britanija, Francuska i Kina, a u u drugoj su sada Belgija, Republika Kongo, Gana, Indonezija, Italija, Panama, Peru, Katar, Slovačka i Južnoafrička Republika.

Oni će se, kako se saznaje, sastati u ponedeljak 19. marta da bi saslušali izveštaj šefa Unmika Joahima Rikera, a očekuje se da se obratiti i predstavnik Srbije. To bi mogla da bude, nagoveštava se, jedna od poslednjih sednica Saveta bezbednosti UN sa uobičajenim, sadržajem pred početak nove faze.

M. Pantelić

[objavljeno: 12.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.