Nova Google politika privatnosti omogućava gigantu da koristi sve što postavite onlajn za obuku svojih AI modela

Izvor: Piplmetar.rs, 05.Jul.2023, 00:30

Nova Google politika privatnosti omogućava gigantu da koristi sve što postavite onlajn za obuku svojih AI modela

Nova Google politika privatnosti otvara nova ozbiljna pitanja o stepenu privatnosti na internetu. Naime, tokom vikenda kompanija je tiho ažurirala svoju politiku privatnosti i način na koji će ona sada biti formulisana i dodata u jednom odeljku ukazuje na to da će Google koristiti sve što postavite onlajn za obuku svojih AI modela, tvrdi Gizmodo.
Iako se nova politika privatnosti razlikuje samo u jednom malom delu, promena koju izaziva je veoma zabrinjavajuća. Izgleda da će njome Google, >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << praktično bez korisničkog pristanka, moći da koristi sve što korisnici objave bilo gde na internetu za obuku svoje veštačke inteligencije.
Nova formulacija koju Google treba da doda kao posebnu klauzulu sada glasi:
„Google koristi informacije za poboljšanje naših usluga i za razvoj novih proizvoda, funkcija i tehnologija koje su od koristi našim korisnicima i javnosti. Na primer, koristimo javno dostupne informacije da bismo pomogli u obuci Google-ovih AI modela i izradi proizvoda i funkcija kao što su Google prevodilac, Bard i Cloud AI mogućnosti.“

Jay Fog / Shutterstock.com
Pre ažuriranja, pomenuti odeljak je pominjao samo „jezičke modele“ umesto „AI modele“, a to je takođe bilo ograničeno samo na Google Translate servis, a sada su dodati Bard, kao i Cloud AI.
Iz formulacije deluje da tehnološki gigant zadržava pravo prikupljanja i korišćenja podataka sa bilo kog dela interneta. To je čudno, posebno zato što kompanije uglavnom traže pristanak za korišćenje informacija objavljenih na njihovim servisima, a ne na celokupnom internetu.
Iako smo svi već navikli da je skoro sve što objavimo na internet javno dostupno, Google potez bitno menja stvari jer se to sada tiče upotrebe objavljenih podataka. Dakle, ne radi se samo o tome da drugi mogu da vide šta objavljujemo na internet, već o tome kako će se dalje ti podaci dalje koristiti.
Servisi odnosno četbotovi veštačke inteligencije kao što su Bard, ChatGPT i Bing Chat obezbeđuju informacije u realnom vremenu i tako što prikupljaju informacije sa interneta. Problem je u tome što te informacije često potiču iz nečije intelektualne svojine koja je zaštićena autorskim pravima.
Zbog toga su trenutno u svetu aktuelne tužbe za krađu intelektualne svojine, a kako stvari stoje, izgleda da će ih biti još.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.