Nordijski model primer za Balkan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2015, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nordijski model primer za Balkan

O regionalnog saradnji i u Novom Sadu. Drugog dana Foruma mladih koji je okupio studente, ali i stručnjake iz mnogih oblasti, razgovaralo se o medelima saradnje, a zajednička ocena je da cilj svakog povezivanja treba da bude povećanje standarda građana. Proći će dosta vremena dok Evropske unija ne postane velika, ali do tada Norveški model regionalne saradnje može biti primer za saradnju zemalja Balkana sa unijom, rekao je za RTV Svere Jervel (Sverre Jervell), savetnik u Ministarstvu spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslova Norveške.

"U međuvremenu mi zajedno možemo napraviti regionalnu evropsku strategiju. Norveška nije članica Evropske unije, ali je napravila Aktiv regonalne saradnje sa zemljama koje to jesu i zajedno, na ekonomskom planu sarađuju i apliciraju za sredstva Evropske unije", rekao je Jervel..

Iako konstatuje različitu prošlost, mentalitete norveških i građana balkanskih zemalja, bivši ministar spoljnih poslova Crne Gore Branko Lukovac smatra da je moguće primeniti "norveški model".

"Sad bi trebalo da uz jasno definisanu političku volju sve četiri države, a to smo testiralu u parlamnetima, formiramo zajedničko telo koje će podsticati tu sradnju", rekao je Lukovac.

Da je svima mesto u  Evropskoj uniji, poručio je bivši predsednik Hrvatske Stipe Mesić.

"Ovakvi skupovi pomažu da se nastavi saradnja, a ako dođu mladi neopterećeni onim što je bilo pre možemo dobiti kvalitetniju saradnju", ocenio je Mesić.

Bivši predsednik Vlade Srbije Zoran Živković rekao je da postoji mnogo fondova u EU koji daju mogućnost da se u partrverstvu nekoliko država aplicira za sredstva, samo je pitanje kako naći zajednički interes.

Zajednički interesi postoje, poručio je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, uz podsećanje na to da Igmanska iicijativa okuplja oko stotinu organizacija koje nastoje da u saradnji sa državni organima, pomognu u unapređivanjuju odnosa sa susedima u svim segmentima života.

Bugarski: Mladi da naprave korak ka promenama

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski ocenio je da je Srbija politički nezrelo društvo i da mladi treba da naprave korak ka promenama.

"Može se uraditi mnogo, i dosta toga je već urađeno, jer većina država na Zapadnom Balkanu teži punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, a neke su već deo evropske porodice", istakao je Bugarski na panel diskusiji o Nordijskom modelu saradnje kao primeru dobre prakse u Master centru Novosadskog sajma, koju je organizovao Evropski pokret u Srbiji.

On je ukazao da moramo razviti strukturu za buduće generacije i zarad bolje sutrašnjice podići dijalog na viši nivo, naći održiva razvojna rešenja i osloboditi se predrasuda.

"Ako želimo da budemo konkurentni na globalnom nivou, i da održimo mir i prosperitet na Balkanu, moramo da nađemo zajedničke tačke. Potrebno je napraviti drastične društvene i ekonomske promene i ubrzati proces da bi se dostigao nivo da budemo uvaženi članovi evropske porodice", poručio je on.

Bugarski je ukazao da su taj model nordijske zemlje primenile pre 60 godina, te da je potrebno ubrzati te procese i u ovom regionu, a prošlost i istoriju ostaviti istoričarima i analitičarima.

"Mi treba da se okrenemo budućnosti, jer 40 odsto našeg društva koče strah, predrasude i nedostatak obrazovanja, i to treba promeniti", istakao je.

Prema njegovim rečima, fokus je na mladima i samo oni imaju šansu da nešto promene u našem regionu zato što su naši preci prokockali šansu da ovaj region i društvo naprave modernim i konsekvantnim, iako smo imali izgrađenu strukturu za to.

"Na raspolaganju imamo 85 miliona evra od 2014-2020. iz programa prekogranične saradnje, a očekuje se još sredstava iz različitih programa u okviru Dunavske strategije, gde ćemo se orijentisati na saradnju sa svim državama u dunavskom slivu, a ne samo na komšije u prekograničnoj saradnji", naveo je Bugarski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bugarski: Srbija politički nezrela

Izvor: Blic, 26.Mar.2015

Srbija je politički nezrelo društvo pa mladi treba da naprave korak ka promenama, ocenio je Branislav Bugarski , pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, danas na panel diskusiji o Nordijskom modelu saradnje kao primeru dobre prakse u Master centru Novosadskog sajma, koju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.