Izvor: B92, 19.Maj.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norac negirao optužnicu

Zagreb -- Hrvatski general Mirko Norac, negirao je tačke optužnice koja ga po komandnoj odgovornosti tereti za ubijanja srpskih civila i zarobljenika i pljačku i uništavanje imovine Srba.

Norcu se, s generalom Rahimom Ademijem, sudi u Zagrebu zbog ratnih zločina u operaciji Medački džep u septembru 1993. Norac, koji je komandovao Devetom gardijskom brigadom, u čijem je rejonu dejstva bilo najviše zločina, izjavio je da je iz više izvora saznao o falsifikovanju dokumenta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s ciljem da on bude prikazan kao jedini komandant u akciji.

On je za uklanjanje dokumenata, uz više neimenovanih lica, optužio i načelnika glavnog štaba Petra Stipetića i prvooptuženog Ademija, koji je komandovao vojnim područjem u Gospiću.

Norac je u odgovorima sudskom veću rekao da na terenu nije čuo o razaranju kuća ili imovine u zauzetim selima za vreme povlačenja Hrvatske vojske, kao ni o ubistvima civila i neprimerenom ponašanju prema zarobljenicima, kao i da bi svakog za koga bi saznao da je počinio zločin suspendovao i prijavio policiji.

Tvrdeći da u Hrvatskoj vojsci nije bilo duple linije komandovanja i da naređenja nije izdavao admiral Davor Domazet Lošo, koga je tamo poslao tadašnji načelnik glavnog štaba Janko Bobetko, Norac je rekao da je jedini koji mu je komandovao bio Ademi.

Ademi, čiju je tvrdnju da nije komandovao u toj operaciji i da je Norac direktno slušao Bobetka i Domazeta, potvrdio tokom suđenja veći broj svedoka, ponovio je da Norcu nije izdao ni jedno naređenje i da ni jedan dokument vojnog područja nije falsifikovan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.