Njujork tajms o Haradinaju

Izvor: B92, 09.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujork tajms o Haradinaju

Njujork -- Ramuš Haradinaj je ili jedan od najimpresivnijih lidera novije istorije Balkana ili ozloglašeni kriminalac, piše list.

Bivši lider OVK i premijer Kosova možda je i jedno i drugo, piše "Njujork tajms". "Slučaj (Haradinaj) je stvorio veliku podelu između tužilaca u Tribunalu i na Kosovu i diplomata UN i zapadnih vlada. Haradinaj je bio ključni partner u pokušajima Zapada da uspostavi mir u pokrajini, toliki da su pokušali da spreče da slučaj dospe pred sud", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << piše list.

List, u dugačkom članku o Haradinaju, podseća da je on do suđenja pušten na slobodu, što se nikada pre ni posle nije dogodilo u Haškom tribunalu.

Na Kosovu, piše "Njujork tajms", na Haradinaja gledaju kao na jednog od najharizmatičnijih lidera koji su se pojavili posle sukoba 1997-99. godine.

"Dok ga srpska vlada označava kao teroristu, visoki zvaničnici UN tvrde da je on bio instrument promovisanja pomirenja", piše list.

"On je jasno razumeo da Srbi mogu i treba da budu deo društva", rekao je bivši šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen. "Uživao je veliko poverenje. Zbog njegove prošlosti niko nije mogao da ga optuži da izdaje Kosovo".

List navodi i da zahvaljujući njemu, marta 2004. godine, stotine kosovskih Albanaca nije napalo najpoznatije srpske manastire. Zvaničnici UN tvrde i da je on pomogao u tome da poseta srpskog predsednika Borisa Tadića u januaru 2005. protekne bez incidenata.

"Međunarodni zvaničnici su pokušali da ga zaštite u ime stabilnosti", piše list i navodi tvrdnje haškog tužilaštva da je veza između UN i Haradinaja stvorila osećaj straha oko njega koji je rasterao svedoke.

"Postojala je atmosfera zastrašivanja. A oni nisu učinili ništa da to promene", rekao je politički savetnik glavnog haškog tužioca Žan Danijel Ruš.

UNMIK je demantovao da je na bilo koji način uticao na tribunal, piše "Njujork tajms".

"Iz odluke u odluku", navodi se u i-mejlu portparola UN Mirijam Desables, sudije Haškog tribunala su "jasno stavile do znanja da je misija UN na Kosovu u najboljem položaju da odredi šta je u interesu promovisanja mira i pomirenja na Kosovu".

"Njujork tajms" navodi i da optužnica protiv Haradinaja sadrži detalje koji su među najgorim viđenim u Hagu: o zarobljenicima koje su zarobili ljudi pod Haradinajevom komandom koje su bodljikavom žicom vezali za automobile i vukli i ženama koje su više puta silovane.

Haradinajeve pristalice tvrde da nema dokaza koji ga povezuju sa ovim zločinima i navode da ga je sud optužio kako bi delovao nepristrasno, piše "Njujork tajms".

List navodi i da je Jesen-Petersen rekao da je svestan pokušaja nekih zapadnih diplomata da blokiraju suđenje ali je naglasio da UNMIK nije ništa pokušavao.

"Misija je, međutim, zaustavila bar jednu tužbu protiv Haradinaja na Kosovu", piše list, pozivajući se na bivše zvaničnike kosovskog Ministarstva pravde.

Haradinaj je 7. jula 2000. godine, piše "Njujork tajms", predvodio napad na rivalsku porodičnu kuću u selu u zapadnom Kosovu i tom prilikom je ranjen. Evakuisalo ga je američko osoblje iz glavne američke baze na Kosovu i uklonilo sve dokaze borbe, rekao je Frederik Pasko, biši američki policajac u UN koji je istraživao incident.

Međunarodni tužilac u Peći Kamudoni Nijasulu rekao je da je u periodu od 2001. do 2004. više puta pokušavao da slučaj dovede pred sud.

"Ono što sam imao bilo je dovoljno za slučaj", rekao je Nijasulu i dodao da su ga visoki zvaničnici UN odbili zbog toga što je slučaj bio "politički osetljiv", zaključuje "Njujork tajms".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.