Izvor: B92, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništav izbor čelnice RTV Vojvodina

Novi Sad -- Opštinski sud u Novom Sadu poništio odluku RTV Vojvodina da za generalnu direktorku imenuje Dinu Kurbatvinski-Vranešević.

U presudi je u celosti prihvaćen prigovor njenog protivkandidata za mesto direktora, novinara Ljubiše Nikolina, koji je podneo tužbu protiv Radiotelevizije Vojvodina zbog nezakonitog izbora Dine Kurbatvinski-Vranešević na mesto generalne direktorke.

U presudi se navodi da se Upravni odbor RTV "nije držao odredbi Zakona o radiodifuziji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer je na mesto generalnog direktora imenovao lice koje za to ne ispunjava propisane zakonske uslove, zbog čega je odluka UO od 31. jula 2006. nezakonita".

Nikolin je u tužbi sudu naveo da Dina Kurbatvinski-Vranešević nije ispunila uslov po kom generalni direktor pokrajinskog javnog servisa mora da živi i radi u Vojvodini, odnosno da nije zadovoljila sve uslove konkursa.

Nikolin je naveo i da se izborom na funkciju direktora Kurbatvinski-Vranešević "našla u sukobu interesa jer je je angažovana i ima korist iz dve firme koje su vlasništvo njene dece, a koje se u delatnosti pretežno oslanjaju na RTV-produkciju".

Sud je utvrdio "da nije sporno da je Dina Kurbatvinski-Vranešević u trenutku imenovanja imala prebivalište u Novom Sadu, čime je ispunila jedan od uslova, ali je stao na stanovište da u trenutku imenovanja nije ispunjavala drugi uslov, koji izričito propisije da imenovano lice treba da radi na teritoriji Vojvodine".

"Nedvosmisleno je utvrdeno da je Dina Kurbatvinski-Vranešević od 25. jula 2001. radila kao zamenica direktora marketinga Radiotelevizije Srbije, a potom od 30. juna 2003. obavljala poslove pomoćnika direktora RTS-a, a notorna je činjenica da se Beograd ne nalazi na teritoriji Vojvodine", navodi se u presudi.

Sud je presudom obavezao RTV da Nikolinu nadoknadi troškove postupka od 30.600 dinara u roku od 15 dana, pod pretnjom prinudnog izvršenja. Protiv presude je dozvoljena žalba Okružnom sudu u Novom Sadu u roku od osam dana od dana dostavljanja presude.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.