Nisam krio jahtu od javnosti

Izvor: B92, 02.Okt.2012, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nisam krio jahtu od javnosti"

Beograd -- Bivši ministar MIlan Marković kaže da sporna jahta nije tajna,da je protekle 4 seozne plovila po Savi i Dunavu i da će se tek videti da li ju je kasno prijavio.

Slučaj jahte bivšeg ministra Milana Markovića dobiće epilog pred Prekršajnim sudom. Jahta bivšeg ministra državne uprave i lokalne samouprave u centru je pažnje zbog prekršajne prijave koju je protiv njega pokrenula Agencija za borbu protiv korupcije. Problem nije što bivši ministar nije prijavio svu svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imovinu već što to nije učinio na vreme.

Marković za B92 kaže da je Agenciji svoju imovinu prijavio, a da će nadležni utvrditi da li je zakasnio ili nije. Ako se utvrdi da je zakasnio, Marković tvrdi da će platiti kaznu.

Milan Marković za B92 kaže da jahta nije njegovo vlasništvo, već su njegovoj ženi roditelji jahtu poklonili. Tvrdi i da su oni sami stekli svoju imovinu.

Milan Marković je u utorak izjavio da je jahtu na poklon dobio od tasta, odnosno da je otac njegove žene "svojoj ćerki jedinici poklonio jahtu". Markovićev tast je Đorđe Hajvaz, privrednik iz Beograda, vlasnik uspešne građevinske firme.

O ovome će biti reči i u sutrašnjem Kažiprstu, gde će od 9.30 gošća biti Zorana Marković, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije.

Da su oni dobili kredit od Fonda za razvoj, od Agrobanke, neke banke u državnom vlasništvu, da su dobili od države neki posao, da su svoje bogatstvo stekli dok sam ja bio ministar, da su bogatstvo stekli dok sam ja u braku sa njihovom ćerkom ili je poznajem, pa bi možda mogla da se postavljaju neka pitanja. Oni su sve to stekli u vreme kada ja nisam znao da postoje, a verovatno nisu znali ni da ja postojim”, kaže Marković.

Jahta, koja prema proceni Agencije vredi preko 250.000 evra, nije skrivana od javnosti, kaže Marković, pošto protekle četiri sezone plovi po Savi i Dunavu.

Moram priznati da mi je prilično neverovatno da sam pet godina bio ministar bez ijedne insinuacije, spekulacije i afere, da nisam uradio nešto kako treba. Štaviše, ja sam radio poslove koji nemaju veze s mojim ministarstvom upravo što sam mislio da ću ja to uraditi bez ikakve afere. Sad smo došli u situaciju da se tolika medijska pažnja pridaje tome”, dodaje on.

Prekršajni sud utvrdiće da li je bilo prekršaja ili nije, a u međuvremenu se postavlja pitanje funkcionisanja mehanizama kojima Agencija za borbu protiv korupcije raspolaže kada je provera imovine funkcionera u pitanju.

Verovatno je da bi trebalo poboljšati sistem kontrola koju Agencija vrši kako bi na osnovu svojih ovlašćenja utvrdila da li su prijave tačne i potpune, da utvrdi to kod Poreske uprave, u zemljišnim knjigama, kod banaka i na drugim mestima gde postoje podaci o fukcionerskoj imovini. Agencija je ukazala na jedan problem - nemogućnost direktnog pristupa podacima, a da li postoje još neki treba videti”, smatra Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija.

Milanu Markoviću preti novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara. Kaže da mu je žao što ga pre podnošenja prekršajne prijave Agencija nije obavestila o postupku i saslušala njegove argumente, zbog kojih možda ne bi ni morala da se obraća sudu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Marković: Nisam krio jahtu, plovila je Dunavom i Savom!

Izvor: Telegraf.rs, 02.Okt.2012

"Moram priznati da mi je prilično neverovatno da sam pet godina bio ministar bez ijedne insinuacije, spekulacije i afere, da nisam uradio nešto kako treba, a sada tolika medijska pažnja oko ovoga", kaže bivši ministar

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.