Nikolić želi sastanak sa Koštunicom

Izvor: B92, Beta, 18.Maj.2010, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić želi sastanak sa Koštunicom

Beograd -- DSS nema vremena ove nedelje za razgovor sa naprednjacima. Poziv važi i za sledeću nedelju, poručuju iz Srpske napredne stranke.

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić je pozvao, preko sekretarice, Vojislava Koštunicu da se sastanu i izglade sve nesporazume.

On kaže da između DSS-a i SNS-a ne postoji politička borba već demokrate pokušavaju da ih zavade. U međuvremenu je DSS prvo prihvatio izvinjenje, a zatim su saopštili da za sastanak sa naprednjacima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ove nedelje nemaju vremena.

Tomislava Nikolića novinari "Blica" nisu dobro razumeli kada je odgovarao na pitanje o odnosima sa DSS-om. Po ceo dan je kako kaže morao da objašnjava na šta je mislio ,a sada je preko sekretarice zatražio i sastanak sa Vojislavom Koštunicom.

On kaže da je jutros pozvao DSS i izrazio želju da se vidi sa Koštunicom i da se razjasni nesporazum koji je nastao poslednjih dana.

"Tu je problem tumačenja naslova, podnaslova. Kad imate novinara koji je dobro obradio intervju i pročitate naslov i nađete ono čega nema u tekstu, dobijete odgovor da to ne piše ta osoba, nego urednik", kaže Nikolić.

U DSS-u su odmah posle Nikolićeve konferencije rekli da su zadovoljni njegovom tvrdnjom da je pogrešno protumačen.

"Sada posle naknadnog objašnjenja mi to prihvatimo kao činjenicu i ne postoji problem da delujemo zajednički u pravcu obaranja ove vlade", rekao je Zoran Nikolić iz DSS.

Međutim, urednik političke redakcije "Blica" Nikola Jovanović kaže da pogrešne interpretacije nije bilo i da se sada Tomislav Nikolić, kada je video reakciju javnosti, izvlači i povlači ono što je rekao.

"Izjavio to što i stoji u našem tekstu. To što je on milsio da će to drugačije da se čita je njegov problem. Mi smo verno preneli, imamo audio zapis. Mislim da je on u nastupu svoje iskrenosti išao predaleko i sada mora da se vadi tako što okrivljuje medije”, ocenjuje Jovanović.

Lider naprednjaka čak je spreman da ide u DSS i da po ko zna koji put Koštunici pruži ruku pomirenja.

"Evo, ako je do mene, ja ću ići u DSS da im objasnim. Ali nema smisla da odmah istupamo kao supranici jer SNS ne želi takvo supraništvo - ne želimo tu vrstu suparništva”, poručuje Nikolić.

"Mi sa njima nemamo političku borbu, imamo sa strankama koje su na vlasti, ali sve dok ne utanačimo nekakve sporazume naravno da je mnogo bitno koliko ko vredi u pripremama za njih. Kada sačinimo sporazume onda smo jedna pesnica koja će da razbije vladajuću koaliciju", rekao je Nikolić.

Velimir Ilić, koji se na prvoj konferenciji za novinare sa naprednjacima pojavio slično stilizovan kao i lider SNS-a, sa plavom kravatom i košuljom, kaže da demokrate pokušavaju da zavade ove stranke.

Ilić i dalje ne želi da odgovori na pitanje ko mu je sada politički bliži - Koštunica ili Nikolić - ali priznaje da problema sa DSS-om ipak ima.

"Mi na ovom prikupljanju bloka koji će biti pandam bloku vladajuće koalicije radimo dugo i uspešno..., ali tu nema nekog konkretnijeg pomaka i očekujemo ga ovih dana i verujem da će oni (DSS) shvatiti da je potrebno da ojačamo taj narodnjački blok", kazao je Ilić.

Na novo insistiranje da kaže ko mu je bliži, Ilić je rekao "bliski su mi oni koji žele promene i koji prihvataju dogovoreno i Koštunica je to prihvatio, ali ne ide u realizaciju".

Nikolić i Ilić portpisali su sporazum o zajendičkom nastupu na lokalnim izborima u Boru, a lider naprednjaka se, kako kaže, nada nekoj novoj konferenciji za novinare na kojoj bi se njih dvojica pojavili zajedno sa Vojislavom Koštunicom.

DSS nema vremena za sastanak

Demokratska stranka Srbije ponovo se oglasila saopštenjem u kome navodi da sastanak sa predstavnicima Srpske napredne stranke ove sedmice nije moguć, jer će se DSS ove nedelje baviti ekonomskim programom pred sednicu stranačkog glavnog odbora.

A posle kartkotrajnog prihvatanja pomirljive izjave Tomislava Nikolića, DSS sada saopštava da je ta stranka jasno rekla da su za saradnju sa naprednjacima, ali da su kao odgovor na to slušali neprestanu priču o tome da su politički suparnici, da su njihovi poslanici dobrodošli u Srpsku naprednu stranku kao i priču o dvopartijskom sistemu.

DSS navodi da oni saradnju drugačije vide i da opoziciji preostaje zajednički cilj što skorije raspisivanje vanrednih izbora.

Na saopštenje DSS-a reagovao je zamenik predsednika naprednjaka Aleksandar Vučić koji je izrazio žaljenje što stranka Vojislava Koštunice nema vremena da se ove nedelje sastane sa naprednjacima i dodao da poziv važi i za sledeću nedelju.

"Mi uvek imamo vremena da razgovaramo sa svima koji se bore za gradjane Srbije i protiv ovog režima", rekao je Vučić za agenciju Beta.

"Bez obzira što oni nemaju ove nedelje vremena, mi ćemo imati vremena i sledeće nedelje, i to ne zato što smo slabi, već zato što smo jaki i odgovorni prema gradjanima Srbije i uvek ćemo imati dovoljno vremena da razgovaramo sa onima koji, bar tako kažu, žele da se bore protiv režima", rekao je Vučić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.