Nikolić za saradnju sa DSS, NS i SRS u Zemunu

Izvor: Blic, Tanjug, 10.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić za saradnju sa DSS, NS i SRS u Zemunu

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je danas da je lider SNS Tomislav Nikolić predložio svojoj stranci mogućnost da u Zemunu formira vlast sa narodnjacima i radikalima.



"Tomislav Nikolić uputio je pismo članovima predsedništva SNS sa zahtevom da se u opštini Zemun formira koalicija sa Demokratskom strankom Srbije, Novom Srbijom i Srpskom radikalnom strankom", rekao je Vučić. Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se taj predlog razmatrati na sednici predsedništva SNS u ponedeljak 15. juna, i izrazio očekivanje da će opozicione partije prihvatiti poziv za formiranje koalicije i konstituisanje vlasti u opštini Zemun i da "sujete političara neće biti važnije od građana".

"Ako ne prihvate ovu ponudu, biće jasno da žele da vide Demokratsku stranku na vlasti u opštini Zemun, i u tom slučaju mi ćemo imati druga rešenja", rekao je Vučić.

On je naglasio da će, ukoliko se formira koalicija, predsednik opštine Zemun biti sigurno iz redova SNS, jer prema njegovim rečima ta partija poštuje "izbornu volju građana koji su toj partiji dali najviše glasova".

"Srpska napredna stranka ima 23 odbornika, narodnjačka koalicija 4, a radikali 6, što je više nego dovoljno za formiranje vlasti u Opštini Zemun", objasnio je Vučić i dodao da takva koaliciona ponuda nije moguća u opštini Voždovac jer tamo SNS i DS "imaju pata karte". Prema njegovim rečima, prekrajanje izborne volje građana na Voždovcu je očigledno. Vučić je kazao da je SNS, kao i DSS i NS podnela prigovore opštinskoj izbornoj komisiji protiv ponavljanja izbora na tri biračka mesta na toj opštini, i dodao da u dva navrata ti prigovori nisu uvaženi.

Vučić je kazao da će ta stranka sutra podneti i žalbu okružnom sudu u Beogradu.

Nikolić: Naprednjaci neće podržati DS

Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić je izjavio da ta stranka neće podržati manjinsku vlast DS na Voždovcu u zamenu za podršku demokrata manjinskoj vlasti naprednjaka u Zemunu.

"To nije moguće. Dok ja vodim SNS neću se složiti da podržavam bilo čiju vladu na bilo kom nivou, a da nemamo ni ministre, ni sekretare, da ne vodimo brigu o javnim preduzećima", kazao je Nikolić.

Predsednik SNS ističe da želi "da podeli Srbiju na demokratsku vlast i opoziciju, a ne da stvori jednoumlje", zbog čega će saradnju prvo ponuditi narodnjacima i radikalima. Prema njegovim rečima, sa DS razgovori će eventualno biti vođeni posle pregovora sa SRS i DSS-NS, ali samo pod uslovom da "zajednički vladaju".

Nikolić je kazao da on neće direktno odlučivati o koalicijama, ali da će u ponedeljak, 15. juna, na sednici Predsedništva SNS predložiti da se ponudi saradnja narodnjačkoj koaliciji i radikalima. On je istakao da će radikali i narodnjaci odlučiti o tome da li žele da DS ostane na vlasti ili da zajedno sa naprednjacima formiraju novu vlast u opštinama Voždovac i Zemun.

Nikolić ne isključuje mogućnost koalicije sa DS, ali ističe da je za tu vrstu dogovora potrebno da obe strane preuzmu odgovornost, a to znači da SNS neće biti podrška vladi ukoliko nema mogućnost da u njoj participira.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.