Nikolić smenjen

Izvor: Politika, 16.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić smenjen

Za novog predsednika izabran Administrativnog odbora izabran Nenad Konstantinović iz Demokratske Stranke

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić smenjen je juče sa položaja predsednika Administrativnog odbora, a na njegovo mesto izabran je Nenad Konstantinović (DS), dosadašnji zamenik predsednika ovog tela. Za Nikolićevu smenu glasalo je 10 poslanika vladajuće koalicije i SRS-a, a uzdržali su se Esad Džudžević (KLZS) i Nikolić. Predstavnici DSS-a i LDP-a došli su samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na početak sednice da bi protestovali što mesto predsednika ovog odbora, koje pripada opoziciji, dobija vlast.

Nikolić je otvorio sednicu rekavši da odlazi mirne savesti: „Ubeđen sam da je ovo plod dogovora DS-a i SRS-a. Smenjuju me njihov hir i bes”. On je potom prepustio predsedavanje zameniku predsednika Nenadu Konstantinoviću, koji je rekao da je zahtev za smenu podnelo sedam članova odbora 15. januara. A, kao razlog Nikolićeve smene naveo je da je otežan rad odbora posle raskola u SRS-u.

O Nikolićevoj smeni se, praktično, nije diskutovalo, a kraća rasprava je vođena povodom predloga da mesto predsednika dobije predstavnik vlasti. A pre napuštanja sednice raspravu su pokrenuli Nenad Milić (LDP) i Miloš Aligrudić (DSS). Obojica su rekla da se izborom kandidata DS-a krše dobri običaji u parlamentu, jer to mesto treba da ostane opoziciji.

Nada Kolundžija, šef poslaničkog kluba ZES-a, rekla je da je posle raskola u SRS-u Administrativni odbor postao poprište spora između naprednjaka i radikala i generator problema u radu parlamenta. Ona je podsetila da je Nikoliću ta funkcija pripala kao članu SRS-a dogovorom opozicije. Ali posle raskola u SRS-u vlast je čekala mesecima da se opozicija dogovori ko će predsedavati Administrativnim odborom što ona nije učinila.

Aleksandar Martinović (SRS) smatra da smena Nikolića nije plod nikakvog dogovora već „vraćanje parlamenta u normalne tokove, u stanje koje priznaje ceo civilizovan svet i tradicija parlamentarne demokratije”. Ali zamerio je što je predstavnik vlasti dobio mesto predsednika. „Time će se odstupiti od dobrih običaja, a vlast će pokazati bahatost i odsustvo volje da se problemi rešavaju dogovorom”, istakao je Martinović.

Boško Ristić (DS) rekao je da demokrate podržavaju praksu da mesto predsednika Administrativnog odbora pripada opoziciji, ali da je, „u trenutnoj situaciji izbor Nenada Konstantinovića kompromisno rešenje koje će obezbediti funkcionisanje odbora”.

Za izbor Konstantinovića glasalo je osam poslanika vladajuće koalicije, protiv su bila tri radikala, a Tomislav Nikolić se uzdržao.

-----------------------------------------------------------

Džudžević: Dva razloga za uzdržanost

Esad Džudžević, iako je deo vladajuće koalicije, nije potpisao zahtev za Nikolićevu smenu, a nije ni glasao za to. On je bio uzdržan, kako kaže za „Politiku”, zato „što njegov poslanički klub manjina niko nije konsultovao”. Drugi razlog je što bi to bio „drugi slučaj smene od uvođenja višestranačja, prvi je bio kad su mene smenili sa mesta predsednika Odbora za međunacionalne odnose”. Džudževićevu smenu su, inače, tražili radikali i socijalisti, koji su tada podržavali vladu Vojislava Koštunice.

-----------------------------------------------------------

Kazne za poslanike

Administrativni odbor utvrdio je juče novčane kazne poslanicima kojima su izrečene mere na sednicama parlamenta. Po tri hiljade dinara, zbog opomena, platiće radikali Srboljub Živanović i Zoran Krasić, naprednjak Tomislav Nikolić i demokrata Srđan Milivojević, dok će Nataša Jovanović (SRS), zbog dve opomene, platiti 8.000 dinara.

M. Čekerevac

[objavljeno: 17/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.