Nikolić: Srbija se neće pomiriti sa secesijom

Izvor: Politika, 17.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Srbija se neće pomiriti sa secesijom

Tri velike silenikada neće priznatinezavisnost Kosova, a tosu Rusija, Kina i Indija,rekao je zamenikpredsednika SRS-a

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić pozvaoje juče predsednika i premijera da hitno zatraže sednicu parlamenta na kojoj bi se pokazalo da Srbija ne prihvata secesiju Kosova i da se neće pomiriti s njom. „Pozivam predsednika i premijera da odmah počnemo da radimo diplomatski, politički i unutarpolitički i pokažemo građanima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da nismoprihvatili ovu secesiju, da se s tim nećemo pomiriti i da ćemo sve učinitida prestane odvajanje Kosova od Srbije”, rekao je on.

Nikolić je na stranačkoj konferenciji za novinare, sazvanoj nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, ocenio da je ovo težak trenutak zaSrbiju i kazao da „sada vreme merimodo 17. februara 2008. i od 17. februara do dana kada ćemo vratiti Kosovo usastav Srbije”.

Lider SRS-a je pozvao predsednika ipremijera da „kanališu nemir i srdžbukoji se pojavljuju u grudima svakog građanina” i organizuju veliki miting kojim će, kako je rekao, biti zapanjen ceosvet i koji će pokazati kakva smo zemljai narod.

Prema njegovim rečima, Srpska radikalna stranka će čekati do četvrtka nataj protest a onda će „ako nije sramotaKoštunicu i Tadića” organizovati miting. Nikolić je građanima na Kosovui Metohiji poručio da nikada neće biti ostavljeni na cedilu i da to nijedna vlast u Srbiji, ma kako se zvala, nesme da uradi.

Srpska radikalna stranka je godinama upozoravala da Srbija u svetu imaprijatelje i ove druge, kazao je on i dodao da bi idealno bilo kada bi se Ujedinjene nacije uspravile i rekle da je dosta divljanja nad međunarodnim pravomi Poveljom UN i poništile jučerašnjuodluku Skupštine Kosova. „Ako to UNne urade moramo se okrenuti našim prijateljima. Tri velike sile nikada nećepriznati nezavisnost Kosova, a to su Rusija, Kina i Indija”, rekao je Nikolić.

Zamenik predsednika SRS-a je poručio građanima da mu je teško kao i njima. „Ali nemojte da se osećate osramoćeno. Dok postojimo mi u SRS i oni kojiće da nas naslede Kosovo će ponovo biti srpsko”, rekao je on. Nikolić je jošdodao da su kosovski Albanci uz saglasnost SAD i mnogih država EU krenuli opasnim putem nezavisnosti lažnedržave i dodao da Srbija mora biti sprema na provokacije.

Tanjug

[objavljeno: 18.02.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.