Nikolić: Srbija je zahvalna Japanu

Izvor: B92, 17.Dec.2013, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Srbija je zahvalna Japanu

Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u razgovoru sa zamenikom šefa diplomatije Japana da je Srbija odlučna da započete reforme sprovede do kraja.

Nikolić je dodao i da je Srbija zahvalna narodu Japana na podršci u tim reformama.

Nikolić i Kiši razgovarali su o projektu Jen kredita za Termoelektranu "Nikola Tesla", kao i o uslovima u kojima rade japanske kompanije u Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika.

"Srbija je odlučna da započete reforme sprovede do kraja i da stvori povoljan poslovni ambijent kako bi privukla nove investitore, da se u potpunosti obračuna sa korupcijom i svakom vrstom kriminala i da omogući uslove da svi njeni građani napokon počnu bolje da žive", rekao je Nikolić.

"Zahvalni smo narodu Japana na podršci koju dobijamo u sprovođenju tih reformi“, rekao je Nikolić dodajući da je Srbija u poslednje dve godine mnogo učinila da bi izašla iz krize i da smatra da je sada na dobrom putu da u tome postigne uspeh.

Kiši je rekao da je proučavao projekat Jen kredita za Termoelektranu "Nikola Tesla“ i da misli da bi uspešna realizacija tog projekta poboljšala tradicionalno dobre odnose između naše dve zemlje.

Kiši je izrazio veliku zahvalnost narodu Srbije na pomoći koju je uputio Japanu pre dve godine, nakon katastrofalnog zemljotresa koji ga je tada pogodio. On je dodao da Japan nikada neće zaboraviti svoje prijatelje koji su bili uz njega u tim teškim vremenima.

Kiši boravi u poseti Beogradu, a za danas je najavljen i njegov sastanak sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

Dačić Japancima: Investirajte u Srbiji

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i viši parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Nobuo Kiši ocenili su da tradicionalno dobre i prijateljske odnose dve zemlje treba unapređivati nastavljanjem intenzivnog političkog dijaloga, a premijer Dačić je pozvao japanske privrednike da se upoznaju sa mogućnostima investiranja u Srbiji.

Japan podržava evropski put Srbije i rešavanje problema na Kosovu i Metohiji dijalogom Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Vučić: Dve zemlje vezuje prijateljstvo

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i viši parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Nobuo Kiši, ocenili cu danas u Beogradu da, uprkos velikoj geografskoj udaljenosti, dve zemlje vezuju tradicionalno prijateljstvo i da su bilateralni odnosi na veoma visokom nivou.

Teme razgovora bile su poboljšanje ekonomske saradnje dve zemlje i stvaranje uslova za veći priliv investicija iz Japana, posebno u oblast energetike, saopšteno je iz kabineta prvog potpredsednika.

Viši parlamentarnim zamenik ministra spoljnih poslova Nobuo Kiši preneo je podršku Japana evropskim integracijama Srbije i ocenio da je postignut značajan napredak u dijalogu između Beograda i Prištine.

Prvi potpredsednik Vlade Vučić zahvalio se kolegi na podršci i istakao da su japanski investitori uvek dobrodošli u Srbiju, navedeno je u saopštenju.

Postoji interes za unapređenje saradnje

Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić i parlamentarni viši zamenik ministra spoljnih poslova Japana Nobuo Kiši saglasili su se danas da postoji obostrani interes za unapređenje bilateralnih, naročito ekonomskih odnosa dve zemlje.

Ministar Mrkić je, kako je saopšteno iz srpske diplomatije, tokom razgovora sa Nobuom Kišijem, uputio poziv predstavnicima najvećih japanskih kompanija da, u okviru poslovne delegacije, posete Srbiju i na licu mesta se upoznaju sa poslovnim okruženjem i mogućnostima za ulaganja u našoj zemlji.

Mrkić je, kako se navodi, naglasio da je Srbija zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje sa Japanom i učešće japanskih korporacija u razvojnim projektima u Republici Srbiji, naročito u oblasti infrastrukture, auto-industrije, čistih tehnologija, elektronike, kao i poljoprivrede.

Nobuo Kiši izrazio je spremnost Japana za dalje unapređenje bilateralnih odnosa sa Srbijom, posebno u oblasti ekonomije i saglasio se da postoji obostrani interes i potreba za intenzivnijim prisustvom japanskih kompanija na našem tržištu.

Razmenjena su mišljenja o međunarodnim pitanjima od značaja za obe zemlje, a ministar Mrkić izrazio je zahvalnost na humanitarnoj, razvojnoj i tehničkoj pomoći koju je Japan do sada uputio našoj zemlji, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić sa Kišijem: Srbija zahvalna Japanu na podršci u reformama

Izvor: Kurir, 17.Dec.2013

Srbija je odlučna da započete reforme sprovede do kraja i da stvori povoljan poslovni ambijent kako bi privukla nove investitore, da se u potpunosti obračuna sa korupcijom i svakom vrstom kriminala i da omogući uslove da svi njeni građani napokon počnu bolje da žive, naveo je predsednik Srbije..BEOGRAD...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.