Izvor: Kurir, 08.Jun.2012, 14:19

Nikolić: Poštujem rezoluciju Skupštine Srbije

Nikolić: Poštujem rezoluciju Skupštine Srbije

To je mesto na kome su pripadnici mog naroda počinili zločin i to nikada neću da opravdam. Ali, neću ni da idem dalje od onoga što je o tom pitanju zaključila Narodna skupština Republike Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da što se tiče njegovo odnosa prema Srebrenici neće da ide dalje od zaključaka Skupštine Srbije, koja je usvojila Rezoluciju u kojoj se osuđuje "težak zločin" u Srebrenici.

"Moj odnos prema Srebrenici je potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << jasan. To je mesto na kome su pripadnici mog naroda počinili strašan zločin, i ja to nikada neću da opravdam. Ali, neću ni da idem dalje od onoga što je o tom pitanju zaključila Narodna skupština Republike Srbije",

On je podsetio da je parlament marta 2010. godine usvojio Rezoluciju o Srebrenici, kojom osuđuje "težak zločin" počinjen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici, te da se u tom dokumentu ne pominje genocid.

"Nacrt te rezolucije imao je u naslovu reč "genocid", koju je potom poslanička većina skinula, a pretpostavljam da je imala u vidu i pravne posledice kvalifikacije tog zločina. Stoga ni ja neću dalje od toga da idem", objasnio je Nikolić.

"Ja sam, iz pijeteta prema žrtvama, jedini put tada govorio u Skupštini stojeći. A rekao sam da stojim zato što se gnušam takvog strašnog zločina. Kao čovek nikada ne mogu da ćutim ako je zločin počinjen, i da ga ne osudim. Ja osuđujem sve zločine", rekao je Nikolić.

On je ukazao da je tada tražio da se donese rezolucija kojom bi se osudili svi zločini na prostorima bivše Jugoslavije, i posebno apostrofira zločin nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici, što vladajuća koalicija nije prihvatila.

"Tako da je moj odnos prema Srebrenici potpuno jasan", rekao je on istakavši da poštuje skupštinsku rezoluciju i da bi, ukoliko neki novi saziv donese neku drugu, to takođe poštovao. Predsednik Srbije je rekao da u Briselu očekuje da sazna "konačno ono što nikada niko u Srbiji nije čuo" i da prilikom prve zvanične posete Briselu očekuje otvoren razgovor sa evropskim zvaničnicima.

"Da li EU insistira na tome da Srbija prihvati nezavisnost Kosova i Metohije, da bi nastavila put ka EU. Dobili smo status kandidata i očekujemo, s pravom, da na jesen otpočnu i pregovori. EU nas "proziva" zbog 24 privatizacije, u kojima tvrde da je bilo kriminala.

Takođe, javno nam prigovara da, zbog loših zakona o javnim nabavkama, gubimo 500 do 600 miliona evra.Pošto će od mene tražiti otvorene odgovore na mnoga pitanja, i ja očekujem otvorene odgovore na pitanja koja ću da pokrenem", kaže Nikolić, koji ističe da u Brisel ne ide da bi dobio "naloge i komande, ili packe" već da i sam traži nešto za Srbiju.

EU ne traži da se odreknemo Kosova

Tomislav Nikolić smatra da EU neće poslati zahtev da se Srbija odrekne Kosova i Metohije. "Pretpostavljam da je EU i do sada nastojala da se nikada ne govori otvoreno o nezavisnosti. Ali mi se čini da smo mi svesno učestvovali u nekom tihom približavanju nezavisnosti, rešavajući neke probleme koji su se ticali takozvanog Kosova kao nezavisne države", kazao je Nikolić. "Ako buduća vada ne želi da izađe sa planom koji bi konačno opredelio Srbiju u odnosu na KiM, izaći ću ja", rekao je predsednik Srbije.On je rekao da može da se razgovara i o planu Borisa Tadića u četiri tačke, ali da mu taj plan nikada nije bio sasvim jasan:"Šta znači autonomija severnog KiM? U odnosu na šta? Da li u odnosu na nezavisno Kosovo, u odnosu na Srbiju? Da li je to neki specijalni status teritorije? Morao bih da znam šta je mislio onaj ko je to predlagao. To je ostalo nedorečeno, zato što je plasirano u vreme kampanje, kada političari izbegavaju da na teška pitanja daju iskrene odgovore", kazao je Nikolić.

Neće razgovor s Tačijem

Predsednik Srbije spreman je da razgovara s predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije, sa izuzetkom Hašima Tačija, za koga, kako kaže, postoji osnovana sumnja da je počinio teške zločine nad srpskim narodom."Ne mogu sa takvim čovekom da razgovaram dok se sudbina te istrage, koju bi trebalo ozbiljno da vode UN, ne reši. Dok konačno neko ne utvrdi da li je kriv, ili ne".

Vukovar je Hrvatska

Nikolić se osvrnuo i na svoju izjavu o Vukovaru koja je izazvala brojna reagovanja, uključujući predsednika Hrvatske Ive Josipovića, rekavši da su njegove reči o tome istrgnute iz konteksta i da je taj nesporazum u velikoj meri otklonjen u razgovoru sa ambasadorom Hrvatske u Beogradu.On je podsetio da je u svojim kampanjama govorio da su Knin i Vukovar bili srpski gradovi po strukturi stanovništva, a ne u nekom drugom kontekstu i naglasio da je još pre šest ili više godina rekao da "Hrvatsku priznajemo u granicama u kojima je članica UN. Dakle, Vukovar je na teritoriji Hrvatske. Ako bi u njemu bila većina građana srpske nacionalnosti, pa šta. Imamo mnogo gradova u Vojvodini u kojima su u većini građani druge nacionalnosti, pa sve to može lepo da funkcioniše. Dakle, nemam nameru da svojatam bilo čiji deo teritorije, bilo koji narod", Naglasio je predsednik Srbije.

Nastavak na Kurir...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.