Nikolić: Očekujem vanredne izbore do kraja godine

Izvor: Blic, Tanjug, 24.Jun.2009, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Očekujem vanredne izbore do kraja godine

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je danas da su toj stranci kao koalicioni partner na lokalnom nivou prihvatljive sve stranke, a da je Demokratska stranka u tom smislu za naprednjake "krajnja varijanta".

"Srpska napredna stranka ne ide na lokalnom nivou u razgovore prvo sa DS, jer bi ta koalicija urušila pozicije demokrata na izborima na republičkom nivou", rekao je Nikolić u intervjuu Tanjugu, procenjujući da su vanredni parlamentarni izbori sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mnogo realniji i izvesniji nego ranije.

On je objasnio da bi eventualna koalicija DS i SNS eliminisala instituciju političke opozicije.

"Ako bi naše dve političke stranke posle sledećih izbora sa možda više od 70 odsto osvojenih glasova, a to je 180 poslanika, napravile vlast - ko bi onda bio opozicija i čemu bi ona služila?" zapitao je lider SNS.

"Zato je poslednji korak u formiranju lokalnih vlasti koalicija SNS i DS. Ne kao najgora moguća, nego kao poslednja varijanta", dodao je on.

Nikoliću je neprihvatljiv zahtev Srpske radikalne stranke da toj stranci vrati mandate kao preduslov za otpočinjanje razgovora o koaliciji na lokalnom nivou.

"SRS danas vredi mnogo manje mandata nego što je vredela dok sam ja bio u toj stranci i ja, u stvari, nemam kome da ih vratim", ocenio je Nikolić.

Lider SNS je ukazao da je SRS u Zemunu osvojila oko deset odsto glasova i ocenio da takve rezultate nigde više u Srbiji neće postići i da je njegova ponuda radikalima zapravo prilika da opstanu na političkoj sceni.

On je rekao da su za SNS izbori u Beogradu bili veoma teški - "Zemun je bastion SRS, a Voždovac bastion DS" - ali da je i u takvim uslovima osvojila najveći broj glasova.

"Mi ćemo imati još bolji rezultat. DS o tome mora da vodi računa, a mi vodimo računa o tome da je ona još uvek najjača politička stranka u Srbiji, mada, za razliku od nas, sa trendom pada polularnosti".

Prema njegovim rečima, za SNS je na lokalu prihvatljiv partner i Jedinstvena Srbija i PUPS i Socijalistička partija Srbije.

Nikolić je ocenio da su vanredni parlamentarni izbori u Srbiji sada mnogo realniji zbog sukoba unutar Vlade Srbije.

"Očekujem raspisivanje izbora do kraja godine", rekao je Nikolić, ističući da pozitvan trend kad je reč o liberalizaciji viznog režima za Srbiju nije samo zasluga DS-a, nego i naprednjaka.

On je ocenio da je glavni uzrok nestabilnosti Vlade premijera Mirka Cvetkovića stranka G17 plus, odnosno lider te stranke Mlađan Dinkić.

"Ne može biti svejedno Demokratskoj stranci da u koaliciji ima i partnera koji je dva puta žestoko prevario narod, oba puta u to uključujući i DS", kazao je Nikolić i naveo da je "(Mlađan) Dinkić obećao proizvodnju od 100.000 automobila u Kragujevcu, kao i 1.000 evra od privatizacije državnih firmi svakom građaninu".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.