Izvor: B92, 26.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Nisam bio član JUL-a

Beograd -- Ljubinko Nikolić, novi načelnik sektora unutrašnje kontrole MUP-a, negirao optužbe svog prethodnika, Vladimira Božovića.

Ljubinko Nikolić, novoizabrani načelnik Sektora unutrašnje kontrole MUP-a Srbije negirao je da je bio član Jugoslovenske levice, kao i navode Siniše Vučinića, predsednika Stranke srpskih socijalista koji je u mnogim medijma tvrdio da je Nikolića lično izbacio iz JUL-a jer je bio umešan u nelegalne poslove sa trgovinom cigareta i nafte, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog čega su ga svi zvali Ljuba Naftaš.

"Nikada nisam bio član JUL-a, gospodina Sinišu Vučinića nikada nisam upoznao i jedini moj kontakt sa firmama koje su radile naftu su bile kroz rad i proveru i podnošenje krivičnih prijava protiv lica koja su vršila kršenje zakonskih propisa", rekao je Nikolić, kao i da buduća Vlada treba da uradi ono što smatra da je najpotrebnije i najbitnije za MUP.

Nikolić je kazao da nije ometao rad dosadašnjeg generalnog inspektora MUP-a Vladimira Božovića, koji ga je optužio da je vršio opstrukcije u istragama za Ibarsku magistralu, i ubistva Slavka Ćuruvije i novinara Milana Pantića, te da i pored naloga tužilaštva unutrašnjoj kontroli nisu dostavljena dokumenta o ovim istragama.

"Nikakav zahtev od strane tužilaštva mi nismo dobili vezano za vršenje takvih provera. Vršenje provera po predmetima koja se nalaze u sudskoj fazi, ako je imalo za potrebe sve te provere je mogao sud i u sudskom postupku da uradi", rekao je Nikolić.

Prema Nikolićevim rečima, ni policija ni Interpol ne raspolažu podacima da je Željko Kovačević, upravnik posebne zatvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu zaposlen sa falsifikovanom diplomom srednje škole.

Inače, Ljubinko Nikolić je i u Miloševićevo vreme radio kao šef odseka za suzbijenje privrednog kriminala. Prioriteti koje je sebi postavio na na novoj funkciji su dosledna primena zakonitosti u ponašanju pripadnika MUP-a, suzbijanje kriminala i korupcije zaštita ljudskih prava, kao i bliža saradnja sa medijima.

Podsetimo, Vlada Srbije imenovala je Ljubinka Nikolića na mesto Vladimira Božovića, dosadašnjeg inspektora za unutrašnju kontrolu. Božović je tim povodom optužio Dragana Jočića da ga je smenio zato što je upravo Božovićeva služba otkrila da je ministar policije zaposlio svog brata od tetke na mesto zamenika upravnika Centralnog zatvora sa falsifikovanim diplomama, o čemu je B92 izveštavao i ranije.

O tome je u avgustu prošle godine govorio i resorni ministar, Zoran Stojković, koji je tada rekao da je upravnik tog zatvora tamo postavljen iz nužde, uprkos tome što ne ispunjava zakonom propisane uslove o obrazovanju.

Vladimir Božović pokazao je novinarima dopis Interpola Bosne i Hercegovine kojima se potvrđuje da je Kovačević falsifikovao diplomu srednje škole u Bihaću, a zatim i više škole iz Blaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.