Nikolić: Nećemo glasati ako se pominje genocid

Izvor: Blic, 23.Mar.2010, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Nećemo glasati ako se pominje genocid

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je danas da neće glasati za deklaraciju o Srebrenici ako se u njoj bude pominjala reč "genocid", niti će prisustvovati Kolegijumu Skupštine Srbije na kome bi trebalo da se razgovara o tekstu tog dokumenta.

"U deklaraciji za koju bismo glasali ne može ni u naznakama da postoji da je srpski narod počinio bilo koju vrstu genocida", rekao je Nikolić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, Međunarodni sud pravde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "nije presudio da se u Srebrenici dogodio genocid, već se nadovezao na presudu Haškog tribunala koji je u jednoj presudi osudio jednog generala da je saučestvovao u genocidu".

Lider naprednjaka je kazao da neće prisustvovati Kolegijumu parlamenta za koga je "čuo da je zakazan", da ne zna koji je predloženi dnevni red, da nema materijal za taj Kolegijum i da bi voleo "jednom da vidi predloženi tekst deklaracije".

Prema njegovim rečima, nova sednica skupštine, zakazana za 30. mart, koja ima 90 tačaka dnevnog reda, ali ne i deklaraciju o Srebrenici, ukazuje da će taj dokument biti po hitnom postupku uvršten u dnevni red, najavivši da u tom slučaju naprednjaci neće učestvovati ni u raspravi.

Nikolić je ocenio da bi predsednik Srbije Boris Tadić trebalo da pozove predsednike parlamentarnih stranaka u vezi s deklaracijom, "da im predoči osnovni tekst i da se onda pokuša da se tekst uobliči".

"Ako se to ne dogodi, podnećemo svoj predlog, tražiti da se raspravlja o svim predlozima, da se o svima izjašnjavamo u okviru jedne tačke... Hoću da ostane za istoriju kako smo mi, naprednjaci glasali i šta je pisalo u tom tekstu za koji smo glasali", rekao je Nikolić.

On je naglasio da su naprednjaci u svom predlogu deklaracije "spremni da osude zločin izvršen nad muslimanima u Srebrenici", ali će zatevati da se na isti način opredele i drugi najviši državni organi bivših jugoslovenskih republika.

Predsednica srpskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović zakazala je za sutra, u 12 sati, prvi sastanak Kolegijuma Skupštine Srbije, na kojem će biti razgovarano o konačnom tekstu deklaracije o Srebrenici.

Na sednici tog skupštinskog organa, ustanovljenog nedavno usvojenim Zakonom o Narodnoj skupštini, trebalo bi da bude zauzet zajednički stav poslaničkih grupa o deklaraciji i razrešena nagađanja o njegovoj sadržini i načinu na koji će zločin u Srebrenici biti tretiran.

PUPS će predložiti da se ne pominje reč genocid

Predsednik poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Moma Čolaković izjavio je da će ta stranka na sutrašnjoj sednici Kolegijuma Skupštine Srbije, na kojoj će biti razgovarano o deklaraciji o Srebrenici, predložiti da se u njoj ne pominje reč genocid.

"Mi ćemo, s obzirom da će deklaracija biti usaglašena, glasati za deklaraciju, ali, ponovaljam, pokušaćemo da predložimo da se ne pominje reč genocid. U tom slučaju ćemo prihvatiti deklaraciju", rekao je Čolaković novinarima u parlamentu. On je naveo da poslanici te stranke još nisu dobili predlog teksta deklaracija i da očekuje da ga u toku dana i dobiju, da bi sutra na sednici Kolegijuma parlamenta mogli da iznesu stav o tome.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.