Niko neće zapaliti jug

Izvor: S media, 03.Nov.2010, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko neće zapaliti jug

Što ih više napadamo, oni postaju zvezde i navodni zaštitnici nacionalnih interesa. Time se zamagljuje istina da oni nisu u stanju da urade ništa što bi život u njihovim opštinama učinilo boljim, da obezbede posao za ljude, perspektivu za mlade. Te pare koje troše na besmislena putovanja bilo bi bolje i pametnije potrošiti na ljude koji su veoma siromašni, a takvih je u ovim opštinama mnogo.

Ovako se Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << šef Koordinacionog tela za jug Srbije, osvrće na nastup čelnika opština Bujanovac i Preševo u Tirani. Jonuz Musliu i Ragmi Mustafa tamo su podržali ideju ujedinjenja teritorija gde žive Albanci, pa i da se ”Preševska dolina pripoji Kosovu”.

Marković ukazuje i da veoma pozitivne stvari, koje su se desile u ovim opštinama u poslednjih godinu i po dana, nisu imale ni približan odjek u javnosti kao te izjave.

- Umesto da te teme budu glavne, svi se bave njihovim izjavama, koje su poprilično besmislene.

* Šta bi država trebalo da preduzme posle ovakvih poruka?

- Država treba da nastavi da radi sve što je potrebno kako bi se izbili argumenti politici koju promovišu Musliu i Mustafa.

* Ovaj istup opštinskih čelnika dogodio se svega nekoliko dana otkad ste promovisali multunacionalnu vlast u Bujanovcu...

- Da, i svi uspesi i dobre stvari koje smo uradili zajedno s lokalnim političarima u našoj javnosti nisu imali odjeka koliko jedna ili dve izjave Ragmi Mustafe. I, kako dalje ohrabriti sve one koji misle i rade normalno.

* Mustafi ovo nije prvi ispad: letos je podržao odluku MSP i zapretio da će se ”Albanci u Preševskoj dolini ponašati isto kao i Srbi na severu Kosova”. I tada je izostala reakcija države...

- Rekao sam šta treba i šta jeste reakcija Vlade. Strpljiva i delotvorna politika rešavanja problema koja će na kraju doneti dobro i ljudima koji žive u ovim opštinama i državi Srbiji. Sve ostalo je u domenu politikantstva, a, nažalost, to nam je veoma svojstveno i daje prividan rezultat odmah i suštinski veliku štetu u budućnosti.

* Ali, najavljuje se i raspisivanje referenduma kako bi se Albanci izjasnili gde žele da žive?

- Ne razumem zašto nijedan naš medij nije poklonio deseti deo ovolike pažnje činjenici da su Albanci formirali svoj nacionalni savet i time dali jasnu poruku da svoje probleme hoće da rešavaju u institucijama Srbije, u skladu sa zakonima Srbije. Nisu Ragmi Mustafa i Jonuz Musliu jedini političari u ovim opštinama. Nemaju oni monopol na Albance iz ovih opština, ukoliko im ga mi ne damo ovolikom pažnjom i politikom koju vodimo. Naravno, tu ima i jedno suštinsko pitanje - zašto neki građani albanske nacionalnosti glasaju za njih kada postoje daleko ozbiljniji albanski političari koji zaista čine dobro svome narodu.

* Žestoke izjave stalno stižu i od Zukorlića, koji najavljuje internacionalizaciju pitanja Sandžaka. Koliko je realna opasnost od sukoba?

- Neki incidenti su mogući, ali sukobi koji su postojali više se neće ponoviti.

* Kako će biti regulisano pitanje mandata poslanika, što je jedan od uslova za dalji put ka EU? Da li sve može da se reši zakonom ili je neophodna promena Ustava?

- Nije potrebna promena Ustava, nije, čak, potrebno menjati ni zakon. Neposredna primena ove ustavne odredbe je politički voluntarizam. Međutim, da bi se sprečile dalje zloupotrebe, neophodno je doneti novi zakon i rešiti pitanje mandata u skladu sa standardima koje podrazumeva razvijena demokratija.

* Kako da se, posle ukidanja blanko ostavki, spreči već viđeno - da preletači potpuno promene sliku parlamenta?

- Stranke pred svake izbore kažu da su njihovi kandidati najbolji, najpošteniji... Ukoliko je to tačno, neće biti problema. Naravno, potrebno je i da sam sistem izbora istakne pojedinca u prvi plan, jer će to dodatno uticati na njegov odnos prema partiji koja ga je kandidovala.

* Koliko je realno da sledeće parlamentarne izbore Srbija dočeka sa mešovitim izbornim sistemom?

- Ja to ne mogu da procenim. To je pitanje političkih dogovora u kojima ne učestvujem.

* Sve stranke vladajuće koalicije javno se zalažu za ukidanje blanko ostavki i promenu izbornog sistema, a vi poručujete da ne postoji politička volja da se nešto menja...

- To je činjenica, bar do sada. Ostavke su ukinute u lokalnim samoupravama, ne voljom političkih stranaka, već Ustavnog suda. Ove druge će verovatno biti ukinute željom da se ispune uslovi za kandidaturu u EU. Nažalost, ni u prvom ni u drugom slučaju nije u pitanju volja samih partija da se sistem učini kvalitetnijim i demokratičnijim. Demokratska stranka je podržala reformu, ali smo ostali usamljeni.

* Na lokalu su odlukom Ustavnog suda blanko ostavke ukinute. Kada će biti postignut politički sporazum da se to i zakonski uredi?

- Ne znam, zakon je spreman.

* Da li se ta odluka selektivno primenjuje? Pronalaze se osnovi, kao u Kosovskoj Mitrovici, da stranke zadrže mandate?

- To je u nadležnosti Upravnog suda. Nije mi poznato da postoji selektivnost, a slučaj Kosovske Mitrovice je u nadležnosti RIK i Ministarstva za KiM.

* Pominje se rekonstrukcija Vlade i smanjenje kabineta. Koliko je to realno očekivati?

- Ne znam, ali bi bilo dobro.

* Hoće li sindikati, koji prikupljaju potpise za rušenje Vlade, uspeti da uzdrmaju izvršnu vlast?

- Ne verujem. Mislim da su svi svesni da su brojni objektivni uzroci koji nas onemogućavaju da stvari izgledaju onako kako bismo voleli. Time, naravno, ne želim da isključim odgovornost svakoga od nas ministara pojedinačno za rezultate u radu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.